”Digitalisering är ett måste”

Moa Thorsell

Digitalisering gör det möjligt för privatpersoner att konkurrera med globala företag. Därför måste företagare ligga i teknisk framkant, med bättre erbjudanden.

digitalisering

Foto: Juliana Wiklund

Vad innebär den tekniska utvecklingen för samhället och företagen? Den stora frågan fick inte plats i nyhetsartikelformatet på Ny Teknik. Därför bytte reportern Mats Lewan bana. I dag ger han expertråd och föreläser i ämnet.

– Digitaliseringen är inte bara sociala nätverk och appar utan handlar om förändringar av hela affärsmodeller, säger han.

Vad har mobila enheter inneburit för företagen?
– Med internet når vi hela världen med en knapptryckning och de mobila enheterna förstärker det fenomenet. I dag har alla internet i fickan och kan organisera sig och samarbeta över jordklotet. Sättet att arbeta har gått från hierarkiskt till horisontalt där privatpersoner kan konkurrera med globala företag. Därför måste företagare ligga i teknisk framkant och ständigt hitta nya sätt att sälja och driva processer på.

Branscher mitt i digitalisering

 • Media
 • Hälso- och sjukvård
 • Utbildning
 • Transport
 • Finans och handel
 • Juridik
 • Detaljhandel
 • Industri

 

Men var ska man som företagare börja?
– Fundera på om det finns arbetsuppgifter som en intelligent maskin kan ta över, och vad man skulle kunna satsa på om de uppgifterna automatiserades. Utbyt idéer med andra företagare och om du vågar, även med konkurrenter. Vi sitter alla i samma båt och eftersom det handlar om så grundläggande förändringar som affärsmodeller krävs det kunskap och insikt på ledningsnivå.

Människan är bättre än maskinen på 

 1. Kreativitet
 2. Övertyga och motivera
 3. Empati och medmänsklighet
 4. Fingerfärdighet

 

Hur ser du själv på teknikutvecklingen?
– Jag tycker den är jättespännande, med enorma möjligheter men också stora utmaningar. Den är demokratiserande på så vis att alla företag, i alla branscher, har möjlighet att skapa bättre tjänster som kostar mindre och når fler människor. Samtidigt gäller det att inte drunkna i all information som den tillgängliggör.

Vad säger du till företagare som tycker att de klarar sig utan digitalisering?
– Att de kommer få det svårt. Du kan satsa på genuina mänskliga upplevelser som ger avkoppling från den digitala världen, men tjänsterna kommer inte att sälja om de inte syns digitalt. Därtill kommer logistik och administration som båda kan effektiviseras med hjälp av tekniken.

 

Den tekniska utvecklingen går dubbelt så fort för varje decennium.

Mats Lewan, expert på digitalisering

 

Vad menar du med att förändringen aldrig kommer vara så långsam som i dag?
– Den tekniska utvecklingen går fortare och fortare. Man kan till och med mäta att den går dubbelt så fort för varje decennium. I slutet av det här århundradet kommer den gå 1 000 gånger snabbare än nu! Vi glömmer lätt bort det och tänker att det är lite körigt med digitaliseringen nu och att det blir lugnare sen. Men det finns inte något sätt att stoppa utvecklingstakten.

Hur ser du på framtiden?
– Vi kommer fortsätta att göra information mer lättillgänglig. Datorer som kommunicerar med naturligt språk, så kallade bots, börjar komma nu och om tio år kommer de att vara riktigt bra. Då kan du ställa en fråga rakt ut till din mobiltelefon eller någon annan apparat och få svar på direkten.

Få ett specialerbjudande

Skriv in dina uppgifter så ringer Tele2 upp och skräddarsyr din optimala hårdvarulösning. Helt gratis och utan förpliktelser, så klart!

Genom att klicka på skicka accepterar du villkoren i Tele2s integritetspolicy.

Fortsätt läsa!

Flow börjar med rätt hårdvara 

Mobiltelefon lyfte trädvård

Väx med mobila produkter

Hitta rätt teknikpark