Ulfs lunch blev situationsanpassat företagande

Moa Thorsell

Varje dag äter Ulf Skarin, creative director på Veckans Affärer, lunch med en ny entreprenör. Efter 556 lunchdejter är det fortfarande hans bästa affärsknep.

Ulfs lunch

I tre års tid har Ulf Skarin, creative director på Veckans Affärer, bjudit en ny spännande person på lunch varje dag under titeln ”Ulfs Lunch”. Mötena ger honom idéer, inspiration och större nätverk.

– Ulfs Lunch är den bästa idé jag haft. Luncherna har blivit ett nav i mitt arbete och ett sätt att skapa och utveckla affärer. I dagens föränderliga näringsliv är det svårt att sätta upp tydliga utvecklingsmål. Jag tror det är bättre att placera sig i en situation som ger energi och låta företaget byggas utifrån det. Jag sysslar med situationsanpassat företagande och uppmanar alla att sno min idé.

Vilka lunchar du med?

– Jag träffar väldigt olika människor. Som journalist vill jag veta vad som händer i samhället och luncherna är en väldigt bra trendspaning. Gemensamt för dem jag träffar är att de är kreatörer. Det är lika relevant att träffa en konstnär som någon inom näringslivet eftersom de befruktar varandras arbete. I dag pratar vi om kreativa näringar med framgångsrika startups som Spotify och Mojang som fokuserar på underhållning och populärkultur. Det är så näringslivet ser ut och kommer att utvecklas framöver.

Vad pratar ni om?
– Jag ställer alltid samma fråga: Vilken är din bästa idé? Jag ser samtalen lite som att gå in i en godisaffär där allting är gratis. Jag tycker inte det är så roligt att komma på idéer själv men när man sitter och pratar föds dem. De som tar kontakt och vill luncha med mig har förstått den poängen. De är drivna, passionerade och undantagslöst intressanta.

Vad har du lärt dig av dina lunchdejter?
– Jag lär mig saker hela tiden. Allt jag gör i mitt arbete bygger på de här luncherna och hela mitt liv präglas av dem. Mötena ger mig kickar och inspiration att göra saker. Jag blir klokare och kan mer om olika ämnesområden.

Hur länge kommer du att fortsätta?
– Så länge som det känns inspirerande och roligt. Nu träffar jag även personer utanför Sverige och skriver inläggen på engelska. Det finns ingen hejd på hur många intressanta personer det finns! Jag har inte tröttnat och jag tror inte att de som följer mig har gjort det heller. Jag vill att personerna jag träffar ska inspirera och ge andra en kick att våga utveckla sina egna idéer.

Ulfs mötestips

  • Lunchen är ett bra format. Alla måste äta och vem tackar nej till en gratis lunch? Dessutom agendafri, ostörd och begränsad till en timme.
  • Skippa kallpratet och gå direkt på värdefulla frågor som väcker passion och engagemang – då blir det alltid en intressant diskussion.
  • En öppen och genomtänkt fråga kan räcka en hel lunch.

Om Ulfs Lunch

Följ #ulfslunch på Instagram, Facebook, Twitter och LinkedIn. Varannan vecka publiceras också ett utvalt möte i Ulfs Lunchpodd på Veckans Affärer.

Foto: Lindsten & Nilsson