Datatrender att vänta under 2017

Moa Thorsell

datatrender

2017 är här, med nya utmaningar och möjligheter. Vill du hänga med i datatrenderna gäller det att satsa på hållbarhet, effektivitet och säkerhet.   

Datatrenderna under 2016 bjöd på spännande innovationer och förstås även mindre välkomna sidoeffekter. Under året som gått har vi sett internetbanker, medier och företag lamslås när tekniken falerat eller attackerats. Digitaliseringen ställer nya krav på IT-säkerheten och många står oförberedda inför utmaningarna. Under 2017 kommer vi behöva fokusera på hållbarhet, effektivitet och säkerhet.

Läs också: Rapport: En av sex svenskar utsatta för nätbrottslighet

Hållbart som Facebook

Det finns många anledningar att jubla över datatillväxten, men även baksidor att fundera över. Som datalagringens energiförbrukning – i Storbritannien står den för cirka två procent av landets elförsörjning. Datamängden ökar lavinartat och det blir alltmer angeläget att tänka hållbart.

Digitala jättar som Facebook har redan insett att datatillväxten kräver långsiktiga lösningar. Genom att välja Norrland för datalagring kan nätverksföretaget använda den naturliga kylan för att hålla servrarna från överhettning. Under 2017 kommer datacentren behöva ta större miljöansvar med såväl förbättringar inom kylning som gröna UPS-system och energieffektiv belysning. Företag kan sedan dra sitt strå till stacken genom att välja ett grönt datacenter, för en hållbarare framtid.

IT-säkerhet för alla

Under 2016 utsattes flera företag för kostsamma tekniska avbrott. I den framrusande digitala utvecklingen finns det tyvärr ingen anledning att tro att 2017 skulle bli bättre. Därför är det viktigt att vara proaktiv.

Trots att många företag tror att IT-attackerna kommer att öka är det många som saknar skydd. Men dagens cyberhot kommer att tvinga tanke till handling. Alla ansvarsfulla företag kommer att behöva se över sin IT-strategi och ständigt ha avbrott som DDoS-atacker och Malware-visus top of mind. Genom att dra lärdom av andra företags olycka kan man se till att det finns beredskap för liknande situationer.

Läs också: IT-säkerhet: Är du beredd när det smäller?

Hybrid molnlagring slår igenom

Molnet har revolutionerat arbetsplatsen men att hitta den ultimata lösningen kan vara en nöt att knäcka. Molnlagringen ger oss möjlighet att lagra och dela innehåll med kollegor på ett och samma ställe – på olika devices och var som helst. Men på grund av orsaker som till exempel efterlevnad och reglering kan inte alla data skickas till molnet. Med hybrid molnlagring kan man blanda privata och offentliga moln inom en och samma organisation – en tjänst som förutspås slå igenom på allvar under 2017.

Läs också: Googles nya molntjänster bygger på AI

AI på arbetsplatsen

Vi har länge hört om hur artificiell intelligens kommer att förändra alla branscher och mycket talar för att 2017 blir ett avgörande år. Insikten om affärsnyttan med intelligenta maskiner har redan rotat sig. Och i en alltmer globaliserad och uppkopplad värld med komplexa nätverk är många företag nu redo att våga haka på trenden. AI hjälper oss att hantera de komplicerade virtuella infrastrukturer som växer fram men kom ihåg att dagens IT-avdelningar saknar insikt om potentiella hot och utmaningar som kommer med tekniken. Liksom med all digital utveckling behöver säkerheten ses över, samtidigt.

Läs också: AI för alla företag – del 1

Källa: Information age