Analysverktygen som bäst bevakar konkurrenten

Moa Thorsell

Att hålla ett vaket öga på andra företags digitala aktivitet är en säker strategi för att vinna konkurrensfördelar. Här är några enkla verktyg som gör jobbet åt dig.

Du står inför en avgörande lansering när det som inte får hända händer. Konkurrenten presenterar en snarlik affärsidé och stjäl strålkastarljuset. Genom att bevaka branschens digitala spår kan du undvika detta mardrömsscenario och dessutom vinna konkurrensfördelar i kampen om kunderna.

Läs mer: När företagsspionage flyttade ut på nätet

Gratiskoll med Google Alerts

Den som tycker det känns ovant med övervakning kan börja i det lilla. Med Google Alerts håller du dig uppdaterad om vad som skrivs om ett ämne, en produkt eller ett varumärke. Gratisverktyget scannar av nyheter, bloggar och annat webbmaterial och skickar insikterna direkt till din mailadress. Google erbjuder också en SEO-planerare som hjälper dig att att uppskatta vilka sökord som genererar mest datatrafik. Att vända sig till internetjätten är en bra start för att sedan gå vidare till mer avancerade verktyg.

Tänk stort och globalt

Letar du efter ett kraftfullt verktyg blir Mention ingen besvikelse. Med 40 språk scannar det av miljontals källor över hela världen – bloggar, sociala medier, bilder och forum. Få koll på influencers, trendande nyheter och dessutom den geografiska platsen för publiceringen. Jämför dig med andra varumärken och ställ konkurrenternas digitala närvaro mot varandra.

Ett annat datageneröst alternativ är Similar Web som ger djupa insikter i både webbplatser och appar. Avslöja din konkurrents onlinestrategi, identifiera trender och hitta nya affärsmöjligheter.

Läs mer: Big Data på rätt sätt

Social analys i realtid

Nyfiken på vad som sägs om ditt och andras varumärken på nätet just i denna stund? Då kan det vara en idé att testa Brand24 som scannar av nätet och sociala medier i realtid. Perfekt i kampanjtider för att följa buzz med tjänster som till exempel Mentions feed och Discussion volume chart. Få direkt insikt i konkurrentens digitala genomslag och anpassa din egen marknadsföring därefter.

Hitta bärande länken

Bra länkar är avgörande för att hamna högt upp i sökresultaten. Verktyget Link Alerts ger inblick i konkurrenternas länkbygge och meddelar dig så snart det skapats nya länkar på en specifik domän. Verktyget är dessutom lika enkelt att använda som Google Alerts. Väljer du i stället Monitor Backlinks finns funktionen Key rank checker som hjälper dig att hålla koll på dina nyckelord och jämföra dess rankning med konkurrenternas.

Knäck sökordsstrategin

Det är lätt att stirra sig blind på sina egna sökord men att skaffa sig insikt om konkurrentens SEO-strategi är minst lika viktigt. Open site Explorer är ett enkelt och bra gratisverktyg som fixar det åt dig. Rikt med SEO-information kan du också få med SpyFu som bland annat hjälper dig att identifiera företags sökordsstrategier, annonskampanjer, rankningshistorik för olika länkar.

Läs mer: Konkurrera smart med SEO

Lär av konkurrentens annonsering

Att förutspå en annons genomslag är en snudd på omöjlig uppgift. Men genom att bevaka konkurrenternas annonsering kan du få en fingervisning om vad som fungerar och lära av framgångar och misslyckanden. Verktyget What runs here stödjer över 40 annonsnätverk i olika länder och hjälper dig i jakten på branschens bästa marknadsföringsstrategi.