Nu byggs framtidens 5G-nät

Moa Thorsell

5G kommer att förändra hela vårt samhälle med helt nya digitala möjligheter. Nu bygger Tele2 och Telenor infrastrukturen för framtidens mobilkommunikation.

5G

I det framväxande IoT-samhället blir vi alltmer uppkopplade och det ställer högre krav på tekniken. 4G-nätet har tjänat oss väl men vi har länge vetat att det kommer att behövas en uppgradering för att möta framtidens digitala behov. Redan nu byggs infrastrukturen för rikstäckande nät med 5G-teknologi, som kommer att förändra dagens redan digitaliserade samhälle.

Läs mer: Utvecklingen av 5G – mer än bara hastighet

Bygger gemensamt 5G-nät

Under bolagsnamnet Net4Mobility var Tele2 och Telenor 2009 först ut i landet med ett 4G-nät som täcker 99 procent av Sveriges befolkning. Nu kastar de snart ut nästa nät – redan 2020 ska 5G-teknologin vara på plats.

– Det samarbete vi haft med Telenor i Net4Mobility har gjort att vi i dag har ett 4G-nät i världsklass. Fördelarna med att vara två aktörer i satsningen på 5G-nätet är inte bara ekonomiska. Det ger oss också stora fördelar i hur snabbt och flexibelt vi kan jobba när nätet faktiskt ska rullas ut, säger Samuel Skott, vd på Tele2 Sverige.

Läs mer: Smarta städer och uppkopplingen de kräver

Gör dig digitalt startklar

Att vi står inför stora förändringar innebär inte att vi ska vänta in dem. Digitala insatser har aldrig varit mer aktuella eller spännande. Skaffa dig i stället så mycket erfarenhet som möjligt så att du är digitalt startklar när det kraftfulla 5G-nätet rullas ut. Det kommer andra företag att göra.

– Sverige har en stor andel personer och företag som är avancerade användare av digitala tjänster. Med en tidig utrullning av 5G kan vi tillgodose ett behov av hög prestanda och kapacitet och se till att Sverige fortsatt ligger i teknikens framkant, säger Patrik Hofbauer, vd på Telenor Sverige.

Läs mer: Så påverkar 5G och tv-spel framtidens arbetsplatser