Inspiration för hjärnan när du är ledig

Moa Thorsell

Det är ofta när vi stannar upp och är lediga som vi hittar inspiration. Hjälp hjärnan på traven med inspirationssäkra tips på böcker, filmer och poddar.

inspiration

När det är intensivt på jobbet behövs det inspiration för att kunna höja blicken från den operativa grottekvarnen. Låt andra framgångsrika entreprenörer inspirera dig. Copy with pride!

Inspiration i bokform

1. Get digital or die trying
Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras – det hävdar författarna Arash Gilan och Jonas Hammarberg som skrivit Get digital or die trying. Digitaliseringen kan skrämma många företagare och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Här får du konkreta verktyg för företagets digitala transformation.

2. Tala som Ted

I en värld där tekniken sköter alltmer uppgifter åt oss har idéerna blivit hårdvaluta. Talarföreningen TED samlar världens ledande innovatörer och nytänkare vars internetföreläsningar har nått 1 miljard visningar. Lär dig av de retoriska mästarna – Tala som Ted ger dig verktygen för att nå ut med ditt budskap.

3. Min hemlighet
Linslusen Petter Stordalen gick från Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Skandinaviens största hotellkoncerner med 180 hotell och 13 000 anställda. I Min hemlighet delar han med sig av de hemligheter, tips och tricks som gjort honom till den framgångsrika företagsledare han blivit.

Inspiration fångad i film

1. Steve Jobs
Applegrundaren Steve Jobs är en aldrig sinande källa till inspiration. I filmen Steve Jobs får vi följa med bakom kulisserna av hans digitala revolution och möta personen bakom den orubblige affärsmannen – trovärdigt porträtterad av Michael Fassbender. Obs, inte att förväxlas med lättviktarfilmen Jobs med Ashton Kutcher.

2. The Social Network
Från ett studentprojekt till världens största sociala nätverk. Berättelsen om Facebook är häpnadsväckande och visar gränslösheten för en banbrytande idé. Filmen The Social Network skildrar den unge Harvardstudenten Mark Zuckerbergs väg till miljarderna och motgångarna han möter på vägen.

3. The startup kids
En säker plats att hämta inspiraton från är den nytänkande startup-världen. I dokumentären The Startup Kids får du möta unga digitala entreprenörer som till exempel grundaren av Vimeo, Dropbox och Soundcloud. Ta del av deras unika företagsresor och livet som ung och målinriktad entreprenör.

Inspiration på pod

1. Framgångspodden
Alla företagare har något gemensamt – de vill nå framgång. Men resan dit är individuell och kantad av unika lärdomar. I Framgångspodden kan du inspireras av Sveriges mest framgångsrika personer, entreprenörer, idrottsprofiler och artister som alla berättar om sin väg till framgången.

2. Digitalpodden
Det kan inte nog tjatas om vikten av att hänga med i den digitala utvecklingen. Men den går fort och det är lätt att hamna på efterkälken. Med digitalpodden håller du koll på startup-scenen, riskkapitalet och de digitala affärsidéerna som utmanar det traditionella näringslivet.

3. Businesspodden
Vad är egentligen en bra affärsidé? I Businesspodden samlar de rutinerade affärsmännen Josef Fallesen och Mikael Arndt Sveriges främsta entreprenörer för att bedöma tre bolagspitchar. Dra lärdomar inför din egna idéutveckling och bli upplyst gällande vad som egentligen är genomförbart.