Ett nät som står pall

Måns Nilsson
Efter att ha slagit rekord i dataanvändning under en och samma konsert fortsätter Tele2 testa sitt nät.  
nät

 Hur testar man ett nät? Antagligen inte genom att slå alla reglage i botten och se hur lång tid det tar innan det viker sig. Istället kanske man följer den ständigt ökande ström av gigabyte som färdas längs nätet och gläds åt att det fungerar. Men om man inte nöjer sig med att nätet fungerar och att oerhörda mängder data skickas med blixtens hastighet varje dag, vad gör man då? Hur bevisar man sitt näts kapacitet?

 

När en konsert inte är nog

I Sverige har Tele2 ett starkt nationellt 4G-mobilnät. När superstjärnan Justin Bieber uppträdde på Tele2 arena tidigare i år slogs det svenska rekordet i dataanvändning under en och samma konsert. Via kanaler som Facebook, Instagram och Snapchat skickade de 40 000 i publiken totalt 3,42 terabyte data i form av bilder, klipp och snaps. Det motsvarar 44,8 miljoner bilder på Snapchat, 1,75 miljoner bilder på Instagram och konstant uppspelning av Spotify i fem år och åtta månader. Konserten var två timmar lång inklusive paus.

Tänk er en framtid där ett företag under två timmar skickar 44,8 miljoner PDF:er samtidigt som en miljon skypesamtal pågår och 300 000 ingenjörer ägnar sig åt samtidig produktutveckling i en molnbaserad testmiljö. Justin Biebers fans har just bevisat att det är möjligt.

 

Bara fantasin sätter gränser

När vi säkert vet att nätet pallar trycket är det faktiskt bara upp till vår fantasi att avgöra vad vi ska hitta på härnäst. Tele2 ville utmana vår kreativitet och fantasi genom att ge oss fri lejd in i huvudet på människor som gör saker de flesta bara drömmer om. I en serie filmer har vi fått kliva in i, bland andra, uppfinnaren Simone Giertz och Hollywoodstjärnan Joel Kinnamans vardag. Vi har fått följa deras blick, höra deras röst och kunnat registrera hur de känner sig i situationer vi sällan finner oss själva i. Allt tack vare Emotional Reality-tekniken.

Emotional Reality är en uppkopplad live-upplevelse filmat från en persons perspektiv, där dennes känslor överförs till tittaren i realtid. Sensordata översätts till ett färgspektrum, där varje färg uttrycker en känsla. Datan styr även upplevelsens takt och fokusdjup. Filmerna går fortfarande att se här.

 

Tele2 fortsätter testa nätet

I vår tid fortsätter vi ständigt koppla upp allt större delar av vårt liv både på och utanför jobbet. Tele2 vill bevisa att det bara är fantasin som sätter gränser för vad ett kraftfullt nät med maxad uppkoppling kan åstadkomma. Därför fortsätter de testa nätet, gör det du också.

 

Läs mer på www.tele2.se/testanatet