3 trender för 2017

Måns Nilsson

2017 blir året då mer uppkoppling och fler automatiseringar på allvar kommer tvinga företagen att tänka om, investera och hoppa på tåget.

2017

Ett nytt år står för dörren och många försöker kika runt hörnet för att se vad som väntar. Analytiker och digitala affärsutvecklare är eniga om att den tekniska utvecklingen inte kommer avta. Tvärtom, 2017 blir året då många av de innovationer det viskats om äntligen kommer till liv och möter marknaden. Vi listar tre områden som redan startat resan in i 2017.

 

Automatiserade banker

Experterna inom digital ekonomi förutspår att alltfler banker under 2017 kommer gå djupare in i automatiseringen av sin verksamhet. Enligt en färsk undersökning från Citigroup kommer automatiserad bankservice ersätta 30 procent av alla bankjobb under det kommande årtiondet. Finansiella rådgivare och analytiker ersätts av robotverktyg som med stöd i Big Data kan ge blixtsnabba och väl underbyggda råd till kunderna. Samtidigt kommer all betalning och investering fortsätta på den utstakade vägen med automatiserade tjänster som inte kräver mer än en digital enhet och någon form av kryptering.

 

Internet of things kommer äntligen igång

På både konsument- och företagsmarknaderna kommer det märkas att sakernas internet tar fart på allvar. Intelligenta system för att koppla samman data, saker, processer och människor i samma system blir äntligen användbara också i konsumentleden. Apples Home-app, och Googles Android things står redo att koppla samman den allt mer strida ström av produkter som har stöd för systemen. 2017 kommer vi sköta larm, lampor, våra maskiner och klimatanläggningar via en enda app. Med största sannolikhet kommer även bärbara enheter som smarta klockor implementera funktionerna.

 

Det mobila livet dominerar 2017

Redan i dag bör företagen ta för givet att fyra av fem kunder möter dem via mobilen. På väg någonstans, kanske till affären eller på väg hem från jobbet. Över hela världen sprider sig trenden av ett mobilt arbetsliv. Vi är rörligare helt enkelt och jobbar lika ofta hemifrån eller ute på fältet som inne på kontoret. Självklart kommer då mjukvara och kommunikationslösningar i allt högre utsträckning optimeras för ett liv i rörelse. För företagens del handlar det om att köpa upp säkra lösningar för arbete mot den egna servern, molntjänster som gör arbetsinsatserna delbara med kollegor och chefer, och sörja för säker trafik var användaren än befinner sig.