Smarta städer och uppkopplingen de kräver

Måns Nilsson

Framtiden för storstäderna ligger i smart teknologi. Men för att kunna förverkliga en smart stad krävs stora förändringar i infrastruktur och fortsatta framsteg inom teknik. Framförallt krävs uppkoppling som klarar möta kraven från de tjänster som väntar i 5G nätet.

smartstad-660x409

En smart stad är en uppkopplad stad. En ny infrastruktur och tjänsterna den kommer med måste kunna kopplas upp på ett supersnabbt nät som klarar fler uppkopplingar än tidigare nät. Långsam uppkoppling och förlorade anslutningar skulle i en sån här miljö skulle som bäst vara oerhört kostsamma, och i värsta fall katastrofala med trafikkaos och minskad säkerhet som följd. Att idag försöka sätta en siffra på hur många gigabytes uppkoppling en smart stad skulle kräva är svårt. Vi vet helt enkelt inte vilka tjänster som kommer och med vilka krav.

 

Staden som kopplades upp

Chattanooga är en stad i sydöstra Tennessee med cirka 170.000 invånare. Det är en liten fabriksstad som under 1950-talet mest var känd för att den hade USA:s smutsigaste luft. 2008 började stadens egna elbolag utveckla telekom-service och i samband med det modernisera stadens elnät. Förutom att alla i staden fick en bra uppkoppling och polisens gamla radiovågsutrustning byttes ut mot mobila enheter, kunde staden även koppla upp alla trafikljus som via maskininlärning bidrog till smidigare trafik. Sopbilarnas rutter effektiviserades och elnätet hanteras i realtid. Allt detta tack vare en 10 gigabits fiberlina. Inte bara det, uppkopplingen bidrog till att nya företag startade, och ännu större företag valde att förlägga sina regionkontor till den lilla staden.

 

5G standard upp till 20 gbps

Med andra ord, det går att driva en liten stad på en 10 gigabitlina. Men det kommer inte räcka för en stad av Stockholms storlek. Än mindre New York eller Hong Kong. När the International Telecommunication Union (ITU) samlades i San Diego 2015 för att ta fram en preliminär standard för 5G enades de om att en datahastighet på upp till 20 gigabits var ett bra mått. ITU menade att de då tagit höjd för såväl strömning av 4K video och garantera en strömning om 100mbps till över en miljon IoT-enheter inom en kvadratkilometer från basstationen.

 

Behöver vi mer?

Idag pratar utvecklare om en förväntan på 100 gigabitsuppkoppling för att klara av de absolut mest krävande tjänsterna. Vad som i slutändan verkligen blir av är självfallet svårt att avgöra, men riktningen vi tar är uppenbar. Branscher kommer förändras på djupet, helt nya branscher står för dörren, nya tjänstesektor och krav på drift väntar och yrkeslivet har potential att se helt annorlunda ut. Framtidsinstitut och trendspanare har olika teser om vart vi är på väg, men är eniga på en punkt. De företag och entreprenörer som placerar sig långt fram i utvecklingen, med en långsiktig plan och kapital att satsa på innovation kommer vara morgondagens vinnare.