Internet 25 år – del 2

Måns Nilsson

(2 minuter läsning) I år fyller internet 25, och vi kan konstatera att mycket hänt under ett kvarts sekel.

internet25-660x409

I förra artikeln berättade vi hur World Wide Web möjliggjorde ett internet som kunde sprida all den information vi idag tar för givet. Idén och tekniken för att koppla datorer mellan varandra är dock äldre än så. Men det var inte förrän 1990 det blev tillgängligt för alla, något vi kan tacka en framsynt Jan Stenbeck för.

 

Guerillanet ser dagens ljus

I slutet av 80-talet behövde de som ville koppla upp sig gå via universitetsnätverket Sunet. I takt med att intresset ökade visade det sig att Sunet inte hade den prestanda som krävdes för att släppa ut besökarna och nya lösningar såg dagens ljus. Entusiastföreningen Swedish Network Users Society (SNUS) skapade Guerillanet som senare kom att kallas Basnät 90, men insåg snabbt att det krävdes mer än en samling entusiaster för att driva en uppkopplingsservice.

SNUS tog sitt projekt till statliga Televerket, som avböjde samarbete till förmån för en annan teknik de jobbade på. Då vände de sig istället till Jan Stenbecks utmanarbolag Comvik Skyport, samma företag som senare skulle heta Tele2.

 

Swipnet börjar erbjuda uppkoppling

Den 30 oktober 1990 undertecknas avtalet. Nätet kom att drivas av Comvik Skyports dotterbolag Swipnet AB, en förkortning av Swedish IP Networks, vars namn för all framtid kommer vara sammankopplat med den svenska internethistorien. Men från början var det ett litet företag vars anställda huserade i ett kök och med modempooler installerade där det fanns plats. På vindar, hos kompisar och andra utrymmen man kom över.

 

Swipnet blir Tele2

När verksamheten väl var igång växte intresset successivt. Fortfarande var det entusiaster som sålde uppkoppling till andra entusiaster. Hösten 1991 lanserade Televerket Tipnet för att ta hem lite av de marknadsandelar man förlorat när de valde bort SNUS två år tidigare. När Swipnet efter tre år hade arbetat upp ett positivt kassaflöde lades Swipnet AB ned och gick upp i Tele2, men namnet fick leva kvar.

 

Internet årets julklapp 1997

1996 annonserade svensk handel att Internetpaketet var årets julklapp. Paketet bestod av ett 56k modem och ett 12 månadersabbonemang på uppkoppling till internet. Att det inte var så mycket gåva egentligen då många av paketen kostade en krona och mottagaren blev sittande med räkningar i ett år gjorde inte så mycket. Utvecklingen exploderade och snart pep och tjöt modem i de svenska folkhemmen. 1998 hade 35 procent av männen och 28 procent av kvinnorna mellan 16-84 år internet hemma, (källa:SCB)

 
Historien kom dock att upprepa sig. 20 år efter internetuppkopplingen blev årets juklapp lanserar Tele2 uppkopplingen igen – en maxad uppkoppling för att maxa företaget.

 

Källa: Internetmuseum.se