AI för alla företag – del 2

Måns Nilsson

(3 minuters läsning) Vi har tidigare berättat om hur Netflix använder AI för att ge en angenäm kundupplevelse i sin tjänst. I den här delen fokuserar vi på hur AI kan lyfta ett mindre företag.

del2660x409

Drömmen om att med stöd av maskiner automatisera delar av vårt arbete har följt oss i århundraden. Redan på 30-talet såldes brödrostar och vattenkokare med reklamtexter om ”arbetsbesparande anordningar”. Ett vanligt tema i sci/fi-skildringar av framtiden är att maskiner utför majoriteten av vardagliga göromål så människan kan fokusera på mer kreativa och strategiska aspekter av livet.

 

AI i ett mindre företag

Idag finns AI-lösningar som förenklar det dagliga arbete avsevärt. De flesta fokuserar på en specifik uppgift och kan på så vis hantera ganska komplexa skeenden. Det finns program för marknadskampanjer som kan justera kampanjen baserat på mottagarnas beteende och andra som analyserar kunders köpbeteende. Men målsättningen bör inte vara att bara göra det enklare att driva ett företag, utan att hitta lösningar som förbättrar verksamheten på djupet och bidrar till ökad tillväxt.

 

4 AI program som lyfter din business

Amy by x.ai – en mötesbokningsassistent som löser allt praktiskt runt dina möten. När du får en mötesförfrågan cc:ar du Amy som sköter allt från tid och plats och löser detaljerna med motparten via mail, helt automatiskt.

Quill – är programmet som tar data och skriver ihop ett färdigt dokument åt dig. Låt säga att du ska göra en rapport på hur trafiken på webben sett ut under november månad. Quill analyserar datan och skriver ihop en rapport som är svår att skilja från en som producerats av en mänsklig skribent. Ansedda Forbes är bara ett av företagen som använder Quill i sin verksamhet.

DataRPM – analyserar företagsdata för att kunna göra förutsägelser av olika slag. Programmet används idag bland annat till att förutsäga när underhåll kommer krävas, eller om kundbortfall är att vänta.

Textio – hjälper dig skriva de bästa jobbannonserna. Genom att analysera företagens jobbannonser kan Textio avgöra hur annonsen kommer tas emot av din önskade målgrupp, ge förslag på bättre meningar och till och med varna för undermedvetna differenser i en rollbeskrivning.

 

Läs även: Ai för alla företag – del 1

 

Morgondagens AI ger nya affärer

Att börja använda verktyg som baseras på AI i ditt företag är egentligen inte mer märkvärdigt än den insamling av data du redan gör, eller ens att börja skicka pappersfakturor via email. Det är ett sätt att arbeta som blir allt mer normalt för varje smart lösning som får spridning, och som med all annan innovation har vi ännu bara skrapat på ytan av hur morgondagens företag kommer fungera. Idag fokuserar AI på effektivitetsvinster, imorgon på helt nya affärer.