Internet 25 år – del 1

Måns Nilsson

(2 minuter läsning) I år fyller internet 25, och vi kan konstatera att mycket hänt under ett kvarts sekel.

internet25-660x409

Hur såg webben ut för 25 år sen? Tja, inte särskilt märkvärdig alls faktiskt. Den absolut första sidan som låg uppe för allmänheten att ta del av ser du här nedan. En text om vad man hoppades att world wide web skulle bli, och några länkar.

www-660x409

10 år gammalt program

Sidan skapades av Tim Berners-Lee, också känd som TimBL. Han är en brittisk programmerare och forskare vid CERN. Framförallt, han skapade World Wide Web. 1989 presenterade han ett förslag för ett globalt hypertextprojekt som skulle få namnet World Wide Web.

Tekniken baserade han på ett program han tidigare skapat som hette Enquire, en applikation för informationslagring och associering TimBL byggt nästan 10 år tidigare och nu använde för sin egen forskning. Året därpå, 1990 rullade arbetet med World Wide Web igång. TimBL skrev både den första webbservern och dess programvara http Daemon samt en webbläsare för att kunna ta del av texterna.

 

Internaut day

Den 23 augusti 1991 gjordes sidan theproject.html tillgänglig för allmänheten. Dagen fick senare namnet ”Internaut day” och firas som startdatum för World Wibe Web. TimBI själv menar att man hellre borde fira 12 mars 1989, dagen då han faktiskt föreslog ett distribuerande informationssystem vid CERN. En åsikt han inte vunnit något större gehör för.

 

Första sökmotorn

Sen rullade det på. I slutet av 1993 fanns 623 webbsidor. Samma år meddelade den holländske utvecklaren Martjin Koster att han jobbade på ALIWEB (Archie Like Indexing for the WEB) som idag anses vara den första sökmotorn för webben. ALIWEB blev publik i maj 1994.

 

Försiktigt start för e-handel

Runt 1996 vaknade många företag till liv och insåg att också de behövde ha en digital närvaro. Kommunikationen var till en början väldigt ensidig och många företag skrev långt om sin historia, sina produkter och hur man tog sig till deras butiker. Men sakta växte förståelsen för det nya mediet och möjligheterna till tvåvägskommunikation, och med det embryot till e-handel. 1997 grundades Boxman, det då största europeiska e-handelsföretaget. Företaget gick efter en tid i konkurs, men skulle följas av många fler. Det var dot-com eran, och den kommer vi återkomma till senare.

 

Första sidan tillgänglig igen

2013 återpublicerade CERN den första webbsidan som nu ligger tillgänglig på http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html