10 digitala trender för 2017

Måns Nilsson

(3 minuters läsning) Vill man gå i bräschen funkar det inte att vila på hanen. Analysföretaget Gartner är säkra trendspanare och har listat de 10 strategiskt viktigaste digitala trenderna för 2017.

digital-660x409

2017 anses allmänt bli ett teknikfyllt år. Fler företag träder djupare in i sitt digitaliseringsarbete och det gäller att använda tekniken strategiskt. Vilka satsningar ska göras? Vad är klokt att avvakta med? Vilka förväntningar har kunderna?

1.Artificiell intelligens

Artificiell intelligens och maskininlärning har utvecklats i en rasande takt under året, och nådde under sommaren en kritisk brytpunkt. Skulle man fortsätta utveckla systemen, eller lägga fokus på något annat? Svaret blev fortsatt utveckling, och nu går det undan.

Att skapa intelligenta system som är självlärande, självkorrigerande och anpassar sig snarare än att bara utföra fördefinierade instruktioner förväntas bli teknikföretagens  huvudfokus under 2017 och några år framöver.

 

2. Intelligenta appar

Intelligenta applikationer kommer bli allt viktigare. Virtual Personal Assistants, eller VPAer är de mest tongivande just nu. Syftet med apparna är att göra vardagen enklare, samtidigt som de lär sig ditt användarmönster och självständigt anpassar sig efter dig,  till exempel genom att prioritera din e-post efter klockslag och var du befinner dig. De största VRA-apparna just nu är Apples Siri och Google Now.

Ett annat stort område för intelligent applikation är Video Content Analysis (VCA) som har potential att ta videoanalys och kundservice till en helt ny nivå. Med andra ord, 2017 är video en viktig analysbar dataström. Genom att samla in videomaterial och analysera datan kan apparna dra slutsatser av hur kunder rör sig i en butik eller vilken ingång till arenan som har minst kö, för att sen skicka vidare insikterna till mottagaren.

 

3. Virtual Reality och Augmented Reality

AR och VR är ett annat område som länge varit på tapeten, och vars utveckling gått riktigt snabbt på sistone. Gartner menar likt de flesta andra att VR och AR inom en snar framtid kommer bidra till stora förändringar i hur individer interagerar med varandra.  Från att idag i huvudsak påverka hur vi ser något kommer tekniken expandera till att omfatta och påverka samtliga sinnen. Men innan vi är där bör de företag som vill med på tåget i huvudsak fokusera på att skapa riktade tillämpningar av VR och AR som anpassas för den egna verksamheten eller erbjudandet. Kunderna är redo – är ni?

4. Intelligenta ting

Nya intelligenta ting delas in i tre kategorier: robotar, surr och autonoma fordon. Vart och ett av dessa områden kommer att utvecklas för att påverka en större del av marknaden och stödja en ny fas av digital affärsinformation. Inom intelligenta ting ryms även Internet of Things (IoT) och artificiell intelligens. Under 2017 kommer dessa finnas representerande överallt: i hemmet, på kontoret, på fabriksgolvet och i sjukhusen.

 

5. Digitala tvillingar

En digital tvilling är en exakt digital avbild av en fysisk maskin,  och används främst i tillverkningsindustrin. Genom att felsöka den digitala versionen går det att göra preventiva reparationer, planera för driftutrustning och analysera tillverkningsprocesser. På så vis kan företagen enkelt öka sin operativa effektivitet, utan att behöva göra onödiga driftstopp. Det har också visat sig vara till stor hjälp vid produktutveckling. Digitala tvillingar utgörs av en kombination av metadata (klassificering, sammansättning och struktur), tillstånd (läge och temperatur), händelsedata (tidsserier) och analys (algoritmer och regler). Inom tre till fem år, förväntas hundratals miljoner maskiner även ha digitala tvillingar.

 

6. Blockkedjan

Den ursprungliga blockkedjan utgör basen för den elektroniska valutan bitcoin, vilken gör det möjligt att kunna betala över internet utan en tredje part, som regel en bank. Enligt Gartner kommer blockchain-baserade företag vara värda 10 miljarder dollar år 2020.

 

7. Röststyrning 2.0

I framtiden, redan 2017, kommer vi kommunicera med fler enheter via våra röster. I ett första steg handlar det om röstassistenter i mobilen och smarta högtalare, men utveckligen pågår för fullt och antalet aktiviter som kräver manuell input kommer drastiskt minska. Vi kommer tala om för bilarna vilken temperatur vi önskar i kupén, diktera alla kommandon åt datorn och TVn och ställa frågor rakt ut på kontoret för att sekunden senare få svar av den produkt vi adresserar. Mycket pekar också på att sakerna vi styr kommer ha ett interface som svarar intelligent, och att våra instruktioner kan lämnas i något som mest liknar ett samtal.

 

8. MASA

Gartner förutspår en ny arkitektur för appar, MASA. Masa gör att användare får en optimerad lösning för riktade endpoints i den digitala nätet (t.ex. skrivbordet smartphone, bil). Med andra ord kan alla program på mobilen, webben, datorn och Internet of Thing nå ett gemensamt backend-system.

 

9. Fem digitala teknikplattformar

Digitala teknikplattformar blir en oerhört viktig byggsten för företag som digitaliserar. Varje organisation kommer att ha en mix av fem digitala teknikplattformar: informationssystem, kundupplevelser, analys och insikt, internet of things och företagsekosystem. Som företag är det oerhört viktigt att hålla koll på hur industriplattformarna utvecklas och samtidigt planera hur de egna plattformarna ska utveckla för att möta framtida utmaningar.

 

10. Säkerhet

Utvecklingen av IOT, digitala teknikplattformar och applikationsarkitekturer innebär att säkerhet aldrig går att betrakta som något konstant. Istället ska den betraktas som något flytande och adaptivt. Det som är säkert idag är antagligen inte det imorgon och för många företag väntar ett ökat fokus på säkerhet. Rekrytera rätt säkerhetspersonal, jobba med de främsta säkerhetsbolagen och pröva ständigt er förberedelse. Det är viktiga framgångsfaktorer som bevisat sig gång på gång.