Vad är VR, AR och MR ?

Måns Nilsson

(2 minuters läsning) Virtuell, augmented och mixed reality erbjuder nya kreativa sätt att kommunicera budskap. Men termerna låter förvillande lika. Vi reder ut vilket som är vad i den nya digitala världen.

vrau-reverse

Virtual reality är en simulerad upplevelse

Mer än en gång har uttrycket VR används som ett samlingsnamn för samtliga reality-upplevelser. Det är ett misstag dock då den tekniska lösningen för VR i hög utsträckning särskiljer sig från de övriga två. Virtual reality är nämligen ett hundra procent simulerad.

För virtual reality-upplevelser används en mask, vanligtvis i form av ett par glasögon, som täcker användarens synfält med en skärm som anpassar sig efter ögonens och huvudets rörelser. På så vis uppstår en illusion som lurar den mänskliga hjärnan att kroppen den sitter samman med befinner sig mitt i händelserna som utspelar sig på skärmen.

 

Läs också: Virtual Reality med din smartphone

Augmented reality – både verklighet och digitalt

Om VR syftar till att isolera användaren i en simulerad värld suddar augmented reality snarare ut gränsen mellan verklighet och digitala effekter. Enkelt förklarat adderar man digital information eller data till synfältet. En förstärkt verklighet helt enkelt.

Med AR-enheter som exempelvis Google Glass kan användaren se hemsidor, grafer eller kartor som ett lager över den verkliga världen. På så vis kan du titta på en restaurang och via glasögonen se en meny segla upp mellan ögat och restaurangfönstret. Samma teknik används för tidtabeller, väganvisningar och information om konstverket du just beundrar. Inte helt olikt Terminators interface i filmen med samma namn.

 

Mixed reality kombinerar VR och AR

Det här är den minst kända, och därigenom minst spridda tekniken av de tre R:en. Mixed reality kombinerar virtual och augmented reality för att integrera den digitala världen med verkligheten och samtidigt erbjuda ett mått av interaktivitet. Alltså en lösningar där digital och fysisk verklighet samverkar genom inte bara visualiseringar, utan även genom möjligheten att låta virtuella och fysiska objekt interagera i realtid.

De virtuella objekten förankras helt enkelt så väl i verkligheten att de upplevs som en del av den. I dag används tekniken till  att placera en dummy i ditt hem och låta den ta formen av en soffa. Du kan byta modell och färg samtidigt som du placerar fysiska kuddar eller en filt på dummyn. Mixed reality brukar även kallas hybrid reality och utvecklas bland annat av Microsoft genom HoloLens-tekniken.

 

 

Text: Moa Thorsell

Källa: Networkworld