Trådlösa lurar och en ny Apple watch

Måns Nilsson

I går ägde Apples septemberpresentation rum. Fokus låg självklart på nya iPhone 7, men Apple visade också upp en ny standard för trådlösa hörlurar och en Apple watch som lovar gott.

timcook

En ny iPhone har sett dagens ljus och än en gång har Apple skapat ”den bästa iPhone vi någonsin gjort”. Vi har hört det förr, men det spelar ingen roll – iPhone 7 ser fantastisk ut. Även om telefonen stod i fokus för 2016 års septemberpresentation fanns en hel del annat värt att uppmärksamma. Flera nyheter hade en nära koppling till telefonen.

Läs också: iPhone 7 är Apples bästa telefon någonsin

Apple blir trådlöst

Att iPhone 7 skulle komma utan hörlursuttag var väntat. Nya headset kommer istället kopplas in via Apples lightning-kontakt. För att blidka alla oss som sitter med dyra hörlurar och headset med traditionell 3,5mm stereoplugg skickar Apple även med en adapter. Under presentationen gjorde Apples marknadschef Phil Schiller en stor sak över hur daterat högtalaruttaget är för att sen brygga över till en annan nyhet, de trådlösa lurarna Airpods.

Apple har utvecklat en egen standard för trådlösa hörlurar som sömlöst ansluter till iPhone och alla andra Appleenheter som är kopplade till ditt iCloud-konto. Hörlurarna är utrustade med tryckreceptorer och genom att röra vid luren i örat aktiveras olika funktioner. Siri startas med ett dubbelklick till exempel. Airpods har röstigenkänning och lär sig identifiera användarens röst och kan på så vis filtrera bort andra ljud under samtal. Hörlurarna levereras i ett laddningsfodral. Lurarna aktiveras i samma sekund de plockas ur fodralet och batteritiden räcker sen i cirka fem timmar. Fodralet har ett inbyggt batteri och kan utan extern strömkälla ladda lurarna så de räcker i upp till 24 timmar. Airpods styrs av ett nyutvecklat W1-chip som möjliggör flera smarta funktioner. Till exempel kan det med stöd av optiska sensorer och accelerometer avgöra när lurar tas på och av och dessutom avgöra om bara en av lurarna sitter i örat, för att på så vis anpassa ljudet.

airpods

Apple Airpods

 

Generationsskifte för Apple Watch

18 månader efter den första Apple watch presenteras Apple watch series 2, och den har fått några efterlängtade uppdateringar. Den nya skärmen är den ljusstarkaste skärm Apple någonsin levererat, det nyutvecklade styrchippet S2 har en processor med dubbla kärnor som gör klockan 50 procent snabbare än föregångaren och klockchassit produceras i aluminium, rostfritt stål och vit keramik. Klockan har även gått från vattentålig till vattentät ned till 50 meter och Apple har vävt in specifika träningslägen för simmare i träningsappen. Nya Apple watch har äntligen inbyggd GPS, en funktion som varit flitigt efterfrågad och kommer förenkla löpning och vandring i miljöer med mobilskugga. Till sist presenterades en version Apple tagit fram i samarbete med Nike och som riktar sig specifikt till löpare.

Apple watch series 2

Apple watch series 2

Största iOS-uppdateringen någonsin

Den 13 september kommer iOS 10, den största uppdateringen av operativsystemet Apple hittills gjort. Operativsystemet har fått ny grafisk kostym och ser snyggt, modernt och lättnavigerat ut. Apple har bland mycket annat lagt lite extra krut på den digitala assistenten Siri som nu kan transkribera direkt från tal och samarbeta med övriga appar i din telefon.

ios10-preview

 

Läs också: Allt du behöver känna till om iOS 10

Spännande spelsamarbeten

iPhone har under de senaste åren blivit en etablerad plattform för spel. Under onsdagens presentation ställde sig Super Marios skapare Shigeru Miyamoto på scenen för att introducera Super Mario go. Spelet innehåller alla högt älskade moment från den klassiska spelserien, och har anpassats för spelade i kollektivtrafiken då det kan styras med endast en hand.

Fenomenet Pokémon Go fick också en liten skjuts då det senare i månaden släpps för Apple Watch. Med andra ord behöver spelarna inte gå med näsan i mobilen längre. Klockan informerar dig om att en Pokémon är i närheten så du kan plocka upp telefonen och fånga den. Det ska även gå att aktivera pokestopp och kläcka ägg via Apple Watch.