Tillväxtfonden – Changers Hub

Måns Nilsson

En studie som blev en idé som blev en verksamhet med målet att förändra hela världen. Changers Hub är bolaget där drömmar blir verklighet och framgång är en demokratisk rätt.

changers-hub-660x409

Det har gått snabbt. Väldigt snabbt till och med. Det som i september 2015 började med en förstudie i samarbete med Botkyrka kommun, Tillväxtverket och Vinnova har i dag vuxit till en framgångssaga med 450 entreprenöriellt sinnade unga vuxna i Stockholms förorter som får coaching, inspiration, kunskap och nätverk för att kunna uppnå sina drömmar. Changers Hub är resultatet av en vågad dröm om att demokratisera framgång genom att skapa goda förutsättningar för människor. I dag är Changers Hub ett nybildat bolag som gör sig redo att sprida sina idéer långt utanför Stockholms förorter. Siduri Poli är en av fyra grundare.

– Jag tycker att det ska vara lika givet och väga lika tungt att starta eget efter gymnasiet, som det är att studera på universitet eller börja jobba. Jag vill inte att någon ska ta omvägen som jag behövde ta när jag växte upp. Under gymnasietiden hade jag många idéer men jag var i stort behov av vägledning för att förverkliga dem. Jag fick inte det från någonstans, varken omgivning eller skola. Jag fick skapa ett eget sätt och bygga ett eget community, vilket tog lång tid. När jag fick höra att två entreprenörer, Fares Hamed och Amanias Abraha, från vår hemkommun Botkyrka, hade startat en förstudie för att ta reda på vilka behov unga entreprenörer har, så lyfte jag luren och ringde upp dem. Det slutade med att vi tre, tillsammans med vår fjärde medgrundare Victoria Escobar, använde insikterna från förstudien och skapade det ultimata meckat för entreprenörer, eller ”changers”.

 

Demokratiserad framgång en succé

Meckat fick namnet Changers Hub och blev en omedelbar succé. Med ett program av föreläsningar, kurser, studiebesök och coaching blev Changers Hub snart ett fenomen som lockade människor från stadens alla hörn till verksamhetens bas i Alby utanför Stockholm. Efter hand började det ursprungliga entreprenörsfokuset breddas till att demokratisera framgång. Vad framgång är lämnar de till varje individ att definiera, men Changers Hub ska vara katalysatorn för alla, oavsett förutsättningar, att nå den.

 

När hjulen börjat rulla på allvar tog ledarkvartetten beslutet att bolagisera sin verksamhet.

– Vi tror på att man kan göra gott i världen samtidigt som man tjänar pengar. Det svåra är att hitta affärsmodeller som funkar. Changers Hub är gratis för våra medlemmar, och det är så vi vill ha det, alltså behöver pengar komma in från någon annanstans. Just nu tittar vi på vilka tjänster vi kan erbjuda företag och offentlig sektor, och det är lättare med ett bolag. Däremot drivs stora delar av Changers Hub’s befintliga verksamhet, tex våra kurser, fortfarande av föreningen, berättar Siduri Poli.

 

En kultur med utveckling i centrum

Oavsett ägarformer och administrativa lösningar ligger visionen och kärnvärdena orörda. Idén om att hjälpa den enskilde med sina idéer för att skapa effekter långt bortom individen är densamma.

– Vi vet att goda resultat sprider sig och inspirerar vänner, familj och andra i individernas närhet. Sett i ett större perspektiv är Changers Hub med och bidrar till ett Sverige med mer innovation och mångfald. När idéerna går i lås skapas jobbtillfällen och vi bidrar till en kultur där förändring och utveckling står i centrum, säger Siduri Poli stolt och fortsätter

– Snart kommer Changers Hub ha hubbar i fler städer, och vi har dessutom utvecklat verksamheten där hubben bara är en av grenarna. Världen behöver fler changers och jag är övertygad om att nästa samhällsförändrare smider sin idé i nätverket under tiden vi har detta samtal.

 

En känslomässig investering

Tillväxtfondens investering kommer i huvudsak användas till att stärka bolagets digitala närvaro utåt och förbättra processer internt. Men för Siduri Poli sträcker sig investeringens värde långt bortom tekniskt bistånd och expertis.

– Även om investeringen kommer att hjälpa oss ekonomiskt, så ser jag det mest som en känslomässig investering. Att Tele2 tror på vårt lilla team och de stora förändringarna vi vill driva igenom; det är mäktigt, motiverande och väldigt peppande.