Tillväxtfonden: Aromer coffee bar

Måns Nilsson

Bakom Aromer Coffee Bar står två kaffekonnässörer som vill förbättra världen genom hållbart och gott kaffe.

vinnarbild-aromer-660x409

Foto: Simon Frisk Media

För två år sedan förverkligade IT-säkerhetschefen Josef Rudenlöv och installationsgolvsexperten Oskar Freiman en dröm då de byggde kaffevagnen Aromer Coffee Bar. Vid sidan av sina ordinarie arbeten erbjuder de företag hållbart kaffe på konferenser, mässor och företagsfester.

– Vi brinner för att förändra människors tillvaro, med en smakupplevelse från en etiskt hållbar produkt. Ekologiskt jordbruk och välbetalda producenter är centralt för oss, säger Josef Rudenlöv.

.
Besökte kaffeodlingar i Peru

Josef Rudenlöv hade läst om dåliga arbetsförhållanden på kaffeodlingar runt om i världen. Men det var under en resa i Peru han med egna ögon kunde se hur dåliga arbetsförhållandena faktiskt var.

– Vi tror inte det är hållbart hur vi konsumerar mat och dryck i dag. Kaffe är en bransch som är särskilt smutsig. Därför arbetar vi uteslutande med rosterier som ser till att producenterna får betalt så deras familjer kan leva ett drägligt liv, säger han.

.
Espresso och handbryggt kaffe

Mottagandet har varit positivt och i dag hittar företagen själva till Aromer Coffee Bar. Genom sin tjänst erbjuder de såväl espresso som handbryggt kaffe och de båda konnässörerna delar gärna med sig av sin kunskap för den som är intresserad.

– Det är en social verksamhet, och det är det som gör det så kul. Vi har en brinnande passion för kaffe och när vi inte har varit ute med vagnen på ett tag så längtar vi tillbaka ut, berättar Josef Rudenlöv.

.
iPad löser problem med betalning

Kaffevagnen har de själva byggt av spillmaterial från byggen och utrustat med hetvattenkokare och avloppssystem. Vatten, kaffe och ett eluttag är allt som krävs för köra igång. Att sätta upp ett fungerande kassasystem har dock varit svårare att lösa. Hittills har de använt sina egna telefoner till både betalning och musik,  något som ställer till problem när telefonen behövs till något annat.

– Vi har en begränsad ekonomi och ett par iPads hjälper mer än vad man kan tro. Nu när vi kan köpa dem med Tillväxtfonden kommer det att bli enklare för oss att arbeta ute på mässor, avslutar Josef Rudenlöv.

.
Utdrag ur ansökan:

”Då det är väldigt små summor det rör sig om per såld artikel så har vi nedprioriterat alla kommunikationskostnader och nyttjar våra privata telefoner till kassasystem (iZettle), musikspelare, dokumentation, research, datainsamling med mera. Det kan vara ganska frustrerande när personen med kassatelefonen måste gå på lunch exempelvis. Skulle vi få ett par plattor med runt 10 Gb data/månad till företaget så hade vi kunnat nyttja dem till vårt kassasystem, sköta uppdateringar på sociala medier, spela musik, samla in extraktionsdata med MoJo för IOS och så vidare på ett mycket smidigare sätt än i dag. Vi skulle kunna sköta verksamheten utan avbrott eller störningar på grund av exempelvis telefonsamtal eller lunch. Kaffet är ju svenskens bränsle och säkra tillflykt, såklart vill Tele2 vara med och utveckla något så viktigt?”


Tillväxtfonden är Tele2s sätt att återinvestera i svenskt företagande. Tele2 investerar i svenska företag med en skräddarsydd kommunikationslösning, värd upp till 30 000 kronor.

Läs mer om Tillväxtfonden här!