Rykte: Design och prestanda på iPhone 7

Måns Nilsson

iPhone 7 står för dörren och för varje dag som går ökar ryktesspridningen. Hur ser kameran ut? Vad händer med hörlursuttaget? Hur mycket bättre är skärmen? Vi kommer fram till lanseringen bevaka ryktena och dela med oss. Idag djupdyker vi i iPhone 7s design och prestanda.

appleinvite

OBS: Den här artikeln skrevs inför Apple Keynote den 7 september 2016. Nu vet vi hur det verkligen blev. En genomgång av telefonen läser du här: iPhone 7 är Apples bästa telefon någonsin och resten av nyheterna hittar du här: Trådlösa lurar och en ny Apple watch OBS

iPhone 7 kommer inte bli en ny designrevolution. Med största sannolikhet kommer det kännas som att hålla i en iPhone 6s och det mest vågade designgreppet är att antennlinjerna som tidigare löpt på telefonens baksida nu flyttat till kanten för ett mer enhetligt utseende. Som vi tidigare berättat är det också väldigt troligt att den rymdgrå kulören försvinner och ersätts med två väsentligen mörkare varav den ena blir pianolackad. Det är första gången Apple dröjer längre än två år med en större designförändring för iPhone. Kanske tyder det på att nuvarande design är så snygg och funktionell att designteamet i Kalifornien tänker ”if it ain’t broke, don’t fix it” – men knappast va?

.
Äntligen vattentålig

Enligt rykten kommer iPhone 7 betecknas som vattentålig enligt IPX7-standard, samma krav som för Apple Watch således. Med högre motståndskraft mot väta kan Apple äntligen svara mot de stora konkurrenterna som länge varit beständiga mot väta.

.
Ordentligt uppgraderad processor

Så inget revolutionerande på utsidan, då har desto mer hänt på insidan. iPhone 7 kommer bli den mest prestandastarka telefon Apple visat upp hitintills. Sjuans A10 SoC chip som klockas upp till 2,4 GHz är en rejäl muskelökning från iPhone 6s A9 siliconchip som stannade på 1,85GHz. iPhone 7 har alltså goda förutsättningar att vara en riktigt snabb och framtidssäker telefon. RAM-minnet fortsätter vara 2GB på standardmodellerna men utökas till 3GB i plusmodellen, antagligen för att motsvara prestandaökningen som kommer med dual-lens kameran.

.
Lagring som räcker långt

Vidare ryktas att iPhone för första gången kommer med 256GB lagringskapacitet. Ett välkommet besked för framförallt businessanvändare och fotografer som tenderar att fylla sina telefoner nog så snabbt. Det medför sannolikt också att 16GB versionen är för liten och pensioneras för alltid. Frågan är snarare om mellanmodellen med 64GB kapacitet blir kvar eller om det blir ett hopp från 32 till 128GB.

.
Bättre batteri

Till sist rapporteras om ett förbättrat batteri. Det nya batteriet ska ha en kapacitet om 1960mAh (milliampere-hour) att jämföras med det 1715mAh batteri som sitter i iPhone 6s. En ökning om 15 procent som förhoppningsvis inte helt och hållet äts upp av prestandaökningar, utan räcker några timmar till per dag.

.
Fler rykten om iPhone 7

Bättre Truetone flash

Inget hörlursuttag

Nya färger

Rykten och spekulationer