Bästa funktionerna i iOS 10

Måns Nilsson

Nu har våra telefoner och iPads fått några dagar att vänja sig vid Apples senaste operativsystem. Vi har samlat redaktionens favoritfunktioner. 

ios10-preview

Radera förinställda appar

img_2963Nio år efter den första iPhone släpptes går det äntligen att radera Apples förinställda appar. Tips, hitta vänner, kontakter, aktier, väder, kalender, kompass, iTunes butik och klockappen behöver alltså inte längre gömmas undan i en egen mapp.

 

 

.
Snabböppna kameran

Förutsättningen för att kunna ta en bild i precis rätt läge är att kameran är tillgänglig. Och även om linsen alltid är där har många perfekta fotoögonblick gått förlorade i jakten på kameraappen, något Apple tagit fasta på. Kameran är nu ständigt tillgänglig genom ett enkelt vänstersvep på (låst) skärm. De har samtidigt sett till att det nu går att använda kameraappen OCH lyssna på musik samtidigt. Enda gången kameran tar hörlurarna i anspråk är när videoläget aktiveras.

.

Markup

img_2974Bilder har fått en ny funktion med stor potential. Markup ger dig möjlighet att rita och skriva på din bild i redigeringsläget. Visst kan funktionen användas till att rita roliga saker på våra bilder, men för oss som använder telefonen professionellt är möjligheterna att enkelt markera, övertäcka eller förklara element i en bild oerhört välkomna.

 

 

Hemknappen

img_2965Du har antagligen redan märkt att hemknappens funktion ändrats något och att du nu måste klicka på knappen för att låsa upp telefonen. Det går dock att ställa in så att knappen fungerar som tidigare. Under fliken hjälpmedel bland inställningar kan du aktivera funktionen ”håll fingret still för att öppna”.

 

 

Notiser

Även notiser har fått en smart liten uppdatering. Istället för att ligga på en lång rad grupperas de notiser du valt att visa efter dag. Utseendet på notiserna har också justerats för ökad översiktlighet och läsbarhet.

 

 

Kameran ersätter läsglasögonen

När ett PM med minimalt typsnitt ligger på skrivbordet och glasögonen ligger hemma på nattduksbordet kommer iOS 10 förstoringsfunktion vara din bästa vän. Med förstoraren aktiverad kommer ett trippelklick på hemknappen starta kamerans förstoringsglas och med knivskarp skärpa zooma in på allt linsen fångar.
forstorare

 

 

.

.

.

Klicken låter bättre?

Även små förändringar kan göra stor skillnad. Apple har ersatt de gamla ljudeffekterna för dem som vill ha klickljud när de skriver eller låser sin telefon. Då ingen av oss på redaktionen använder dessa ljud vänder vi oss till twitter-intellektet som berömmer de nya ljuden med omdömen som ”beroendeframkallande” och ”min telefon har aldrig låtit bättre”.

 

.

Enklare att dela länkar

img_2964En annan liten men glädjande nyhet är att det äntligen blivit riktigt enkelt att dela länkar i iOS. Copy-paste eländet har ersatts av en dedikerad delningsfunktion som låter dig dela länken på alla tänkbara vis. Snabbt och smidigt.

 

 

.

Stäng alla flikar

img_2969Med nya Safari kan du öppna hur många flikar som helst. Det brukar dock inte vara lika kul när alla flikar ska stängas. En efter en. Apple har fattat vår frustration och byggt in en funktion för att stänga alla flikar på en gång. Håll in flikknappen i bottenlisten så visar sig menyn med det åtråvärda valet.

 

 

.

Spar data

img_2967Om du sitter med ett abonnemang där du måste vakta din data, borde du kanske i första hand byta operatör. Men iOS 10 har också fått en funktion för att göra de bilder du skickar via meddelanden lågupplösta. Det gäller dock bara de bilder du skickar – bilder som skickas till dig kommer även fortsättningsvis vara i den upplösning avsändaren valt.

 

 

.

Selfie med Siri

Siri har blivit väldigt mycket smartare än i föregående versioner. Du behöver inte ens ta dina selfies själv längre. Be Siri ”ta en selfie” och kameran på framsidan aktiveras, redo att fånga ditt anlete.

 

Handskrivna meddelanden

Om du öppnar meddelandeappen och vänder telefonen i landskapsläge aktiveras handstilsläget. Skriv vad du vill ha skrivet och vänd tillbaka telefonen så hamnar bilden med din text automatiskt i meddelandefönstret. Snyggt och enkelt. Funktionen behöver inte aktiveras utan är förberedd från start.

img_2977

 

 

Emojis – vår tids esperanto?

När vi ändå är inne på meddelanden kan vi inte låta bli att nämna en funktion som riskeras att missbrukas till vansinne. När du skrivit ditt meddelande och klickar på emojisymbolen markerar meddelanden de ord som med ett snabbt klick kan ersättas med en emoji. Som upplagt för kryptiska rebusar kollegor emellan således. Till Apples försvar ska vi dock påminna om att Oxford Dictionaries utsåg <3 (❤️) till årets ord 2015.

emojis