Vad är nytt i Android Nougat?

Måns Nilsson

(3 min läsning) Nu är Android 7.0 inte långt borta. I mitten av juli menade Google att uppdateringen skulle komma ”senare i sommar” och det senaste budet lyder helt enkelt augusti 2016.  Så vad är nytt i Nougat? Vi har kikat under huven.

nougat 660x409
Traditionen med att namnge versionerna efter sötsaker är intakt, och den här gången kommer operativsystemet med suffixet Nougat. De tre senaste har som bekant hetat Kitkat, Lollipop respektive Marshmallow.  Android är det enskilt mest populära operativsystemet för smartphones och surfplattor. Enligt Statstica är marknadsandelen hela 84 procent, något som ställer höga krav på funktionalitet och användarvänlighet. Intresset för varje ny uppdatering är skyhögt, och det här är några av de nyheter Google hunnit avslöja än så länge.

 

Översikt

Den första nyheten är en rejält omarbetad översiktsfunktion för appar med målet att snabba upp växlingen mellan olika appar. När du dubbelklickar på översiktsknappen (som regel placerad brevid hemknappen) kommer du direkt till appen du använde senast. Vi slipper alltså bläddra genom en massa screengrabs för att hitta och aktivera senaste appen.
Det kommer också finnas en ”clear-all” funktion som stänger alla öppna program med ett klick, och de program du inte använt på länge kommer överhuvudtaget inte dyka upp i stackarna. Snabbt, rent och enkelt med andra ord.

 

Multi window

Att ingen lyckats lösa det här förr är ett mysterium. Det enskilt största hindret för att hålla ett produktivt flow när vi försöker jobba med våra mobila enheter har varit det faktum att vi bara har ett programfönster att arbeta med. Nu är det slut med det. Android inför ett multi-window läge som låter oss köra två program samtidigt, sida vid sida på skärmen.

När ett program är igång räcker det med att trycka på översikt och starta multi-windowläget där de senast använda apparna finns valbara för att aktiveras i andra fönstret. Det finns också stöd för att ge programmen olika stor yta av skärmen även om det i nuläget är oklart om alla enheter klarar av det.

 

Läs även: Samsung Galax S7 Edge ligger bra i handen

Direktsvar

Det är uppenbart att snabbt och tillgängligt stått högt upp på utvecklarnas kravspecifikation den här gången. Direktsvar är ännu ett exempel på detta och låter oss svara på meddelanden direkt från meddelandefliken. Vi behöver alltså inte göra oss omaket med att avsluta det program vi använder för stunden och öppna meddelandeappen. Enligt Google ska funktionen fungera med alla meddelandeappar som väljer att lägga in stöd för funktionen. Återstår med andra ord att se hur Facebook och Whatsapp med fler väljer att göra, men visst vore det dumt av dem att låta bli?

 

Bättre batteritid

Det här är faktiskt ett löfte som kom innan Pokémon go-hysterin fick oss att att ladda telefonerna flera gånger om dagen. I Nougat kommer bakgrundsaktiviteten för program och tjänster att reduceras rejält samtidigt som processerna optimerats för att minska trycket på enhetens processor.

 

Inställningar (igen)

Med Android Jelly bean infördes snabbinställningar, alltså de små ikoner som ger oss direkt tillgång de inställningar vi ofta använder. Med Nougat kommer vi kunna anpassa precis vilka inställningar vi vill komma åt i snabbläget. Det innebär också att appar från tredjepartstillverkare blir tillgängliga via snabbinställningar.

 

Daydream

Slutligen är det nu klart att Daydream, Googles nya plattform för VR följer med Nougat. Även om plattformen primärt syftar till att stödja ett headset dedikerat för Daydream, innebär den ett stöd för VR med en latency under 20 millisekunder.  Det innebär att många telefoner kommer vara förberedda för Daydream när headsetet kommer.

 

Det verkar med andra ord som att Android Nougat kommer med lösningar som visar att de verkligen lyssnat på användarna, samtidigt som de passat på att införa ytterligare förbättringar som vi bara inte kommit oss för att tänka på själva. Nu återstår bara att vänta till den officiella releasen är här.