iPhone 7 – rykten och spekulationer

Måns Nilsson

iPhone 7 står för dörren och för varje dag som går ökar ryktesspridningen. Hur ser kameran ut? Vad händer med hörlursuttaget? Hur mycket bättre är skärmen? Vi kommer fram till lanseringen bevaka ryktena och dela med oss. Vi börjar med kameran.

appleinvite

OBS: Den här artikeln skrevs inför Apple Keynote den 7 september 2016. Nu vet vi hur det verkligen blev. En genomgång av telefonen läser du här: iPhone 7 är Apples bästa telefon någonsin och resten av nyheterna hittar du här: Trådlösa lurar och en ny Apple watch OBS

 

Nu är datumet officiellt. Igår skickade Apple ut inbjudan till höstens keynote där iPhone 7 äntligen ska avtäckas. Bilden på inbjudan föreställer konturerna av Appelloggan illustrerad med färgglad bokeh (det är den delen av en bild som är ofokuserad och saknar skärpedjup)

Så vad betyder då det?

Vis av erfarenhet från tidigare iPhonepresentationer vet vi att Apple gillar att hinta om var och på vad de kommer lägga fokus. Med andra ord borde telefonens kamera bli ett hett samtalsämne under och efter presentationen. Något som stämmer väl överens med de alltmer övertygande ryktena som florerat på nätet om att den största modellen av iPhone 7, plusmodellen, kommer förses med  dubbla kameralinser.

Från Kina läcker nu otaliga bilder och specifikationer på den nya telefonen via anonyma så kallade leakers.  En av de mer trovärdiga skrev igår att den vanliga iPhone 7 kommer ha större kamerasensor och bredare bländare än iPhone 6s, men att upplösningen är densamma, 12 megapixel. En större sensor och större bländare ger bättre ljusabsorbering som gör bilder tagna i svagt ljus markant bättre. Samma källa gör gällande att den större modellen, iPhone 7 Plus kommer utrustas med dubbla sensorer, så kallad dual-cam. Dessa linser ska dock vara av samma typ som idag finns i iPhone 6.

 

Är dual-cam en bra idé?

Om ryktet visar sig sant och iPhone 7 kommer med dual-cam är de ändå inte först ut. HTC lanserade redan 2014 en modell med dubbla linser, men valde efter ett år att gå tillbaka till bara en lins men med bättre upplösning. Då ska man också komma ihåg att både hårdvaran och tillämpningarna är två år gamla. I digital-utvecklings-år är det närmast 20 människoår.

Med dubbellins fotograferas ett objekt på två olika sätt. Ena linsen tar bilden av det huvudsakliga objektet, en person eller en bil till exempel. Den andra linsen tar samtidigt en bild på bakgrunden och gör det möjligt att modifiera skärpa, djup, färg med mera på bilden utan att påverka det första objektet. Så var det förr i alla fall. Med största sannolikhet har Apple utvecklat ytterligare tillämpningar. Kanske går det att skapa 3D-objekt från platta bilder? Vi vet inte, som sagt – det är ännu så länge bara rykten.