Så får du en säker mobilsemester

Måns Nilsson

(3 minuters läsning) Nu börjar semestrarna på allvar och Sverige slappnar av, sänker tempot och tänker på annat. Samtidigt skjuter mobilstölderna i höjden och många gånger får tjuvarna med sig mer känslig information än de borde.

tele2_660x409

Nuförtiden är det inte ovanligt att våra mobiltelefoner innehåller både jobbrelaterad och personlig information. Mail, koder, sms och annan känslig information ligger ofta överraskande tillgänglig för den som vet vad de letar efter. Inloggningar till konton på sociala medier, foton, filmer, molntjänster och betalfunktioner kan alla bli skarpa vapen vid en identitetsstöld. När vi semestrar har vi dessutom en tendens att använda telefonen på ett annat vis än vi gör till vardags. På flygplatser och restauranger i främmande land loggar vi gärna in på okända WiFi-nätverk för att låna lite data och kunna checka in på platser eller dela bilder från resan, vi tar fram telefonen för att fotografera i stora folksamlingar och så vidare.  Hur, var och när du än tänker använda din telefon i sommar skadar det inte att skademinimera redan från start. Så innan du åker iväg på en välförtjänt semester – läs igenom våra sju tips för en säker mobilsemester.

Läs också: Dina anställda kan vara ditt största säkerhetsproblem

Uppdatera din telefon

Ha alltid den senaste uppdateringen för telefon och appar installerad så du inte går miste om välbehövliga säkerhetspatchar. Både appar och telefon samlar in information om var du befinner dig och vad du gör och det är onödigt att låta sådan information hamna i fel händer. Du kan också passa på att radera appar du inte använder då oanvända appar oftast är de som inte uppdateras och därför medför högre risk.

Använd lösenord

En tredjedel av alla mobilanvändare har inte lösenordsskydd på sin telefon. Det är att utsätta sig för väldigt onödiga risker. Lösenordet är det allra enklaste och mest basala sättet att skydda telefonen och sin data från olika intrång. Idag finns det också appar som ger ett extra lösenordsskydd. Det kan vara värt att installera en sådan om du vet med dig att telefonen under en period kommer vara mer exponerad än vanligt.

Stäng av lokaliseringsfunktionen

Även om lokaliseringsfunktionen kan vara användbar och ofta förbättrar upplevelsen av många appar behöver vi inte ha den igång precis hela tiden. Framför allt ska du ha koll på dina sociala medier och se till att din lokalisering inte är synlig för andra än dig själv. Vill du verkligen att alla ska veta att du är bortrest i två veckor framöver och att hemmet står tomt?

Gör en backup

Förvara inte all info i din enda enhet. Gör en färsk backup det sista du gör innan du lämnar hemmet. Du kommer älska dig själv för att du var så förutseende om det blir så att du behöver starta upp en ny telefon efter semestern. Dessutom medför en backup tryggheten i att du inte behöver oroa dig för att spärra eller radera telefonen med ens du upptäcker att den är borta.

Läs också: IT-säkerhet: Anatomin av en attack

Akta dig för gratis Wi-Fi

Du kan absolut spara pengar genom att använda allmänna nätverk. Men, Wi-Fi är mindre säkert än surf med till exempel 4G, speciellt om nätverket inte är lösenordsskyddat. Ett riggat Wi-Fi kan i värsta fall vara en öppen dörr för hackers att stjäla lösenord, kreditkortsnummer och annan personlig information från dig. Har du tillgång till ett VPN är det självklart att föredra, men kolla också med din teleoperatör vilka villkor de ger i utlandet innan du reser. En bra operatör ger dig möjlighet att köpa mobildata i utlandet till paketpris så kostnaderna inte riskerar att rasa iväg.

Stäng av Wi-Fi och Bluetooth

Många telefoner försöker med dessa funktioner igång ständigt hitta nätverk att koppla upp till. Något som dels medför onödig exponering, men som också kostar en massa batteritid i onödan. Om du inte använder funktionerna, se till att ha dem avstängda.

Aktivera ”hitta min telefon” 

Om telefonen försvinner eller blir stulen är ”hitta min telefon”-funktionen din bästa chans att återlokalisera den. Funktionen ger dig också möjlighet att fjärradera enheten och på så vis hindra tillgången till din information. Men dessa tjänster fungerar inte om de inte var påslagna när du tappade bort telefonen. Se därför till att de är aktiverade.

Läs också: Google släpper ”find my phone” funktion

 

Och med det önskar vi er alla en riktigt trevlig semester.

 

 

Källa: CNET

 

Av:Alexandra Ekström Madrid