Tillväxtfonden: Welcomers

Måns Nilsson

Tillväxtfonden har denna vecka valt att placera sin investering i Welcomers, bolaget bakom succéappen Welcome. Med stödet från Tele2 kommer de kunna förbättra möjligheterna till data på asylboenden och utveckla sin produkt ytterligare.

welcomers

När Welcomeapp lanserades i december 2015 väckte det stor uppmärksamhet. Äntligen hade någon kommit på ett enkelt och smart sätt för nyanlända och bofasta svenskar att mötas och kommunicera. Idag har appen cirka 12 000 användare och har under sitt första halvår givit upphov till tusentals samtal och möten, såväl digitalt som i verkliga världen.

– När vi skapade appen ville vi finna svaret på två frågor. Dels nyanlända i Sverige som frågar: ”Hur lär jag känna folk i Sverige?”, men också för folk som bott i Sverige en längre tid och som frågar sig ”Jag vill hjälpa nyanlända på något sätt, men hur gör man?” Vi ville göra det möjligt för vem som helst att snabbt och enkelt få kontakt med nyanlända, och tvärtom, för att chatta några rader eller hitta på något kul tillsammans, berättar Emma Rosman som var med och grundade Welcomers.

Investeringen ger nya möjligheter

Hittills har allt arbete med Welcomeapp skett ideellt men nu i sommar övergår teamet bakom till att på heltid arbeta med vidareutveckling av appen. Fokus kommer initialt ligga på att hårdtesta Welcome och utföra ständiga iterationer för att utveckla och göra den ännu bättre. Det är där Tillväxtfonden kommer in i bilden

– Vi läste på Facebook om ett annat företag som fått stöd av Tillväxtfonden och tyckte det lät fantastiskt att Tele2 så tydligt ville investera i företagare i starten. Vi själva har arbetat helt volontärt sedan hösten och vet vad det innebär att koka soppa på en spik. När nu någon vill stötta såna som oss ”with no strings attached” lade vi såklart märke till det, säger Emma Rosman och fortsätter

– Genom investeringen får vi möjlighet att testa appen på ännu fler plattformar, framförallt många fler versioner av Android då det är vad de flesta nyanlända har. På så vis kan vi anpassa appen för fler och göra den ännu mer användarvänlig.

Mobil data en viktig del

Men en välfungerande app kräver data och det är något som många asylboenden saknar. De flesta nyanlända bor en bit utanför stan och det är långt från alla boenden som erbjuder fritt internet.

– Internet är helt avgörande för att människor ska kunna hålla kontakt med sin familj och resten av världen. När vi besöker asylboenden och visar hur vår app kan vara ett verktyg för att komma i kontakt med människor i deras närhet vill vi också att de ska ha möjlighet att ladda ned appen direkt på plats för att testa och få eventuella frågor besvarade. Det har inte varit möjligt på de ställen som saknar Wi-Fi, men med mobilt bredband från Tele2 kommer det gå att göra på alla ställen vi besöker, avslutar Emma Rosman.

 

Ur Welcomers ansökan till Tillväxtfonden:

” Welcome App är en app där nyanlända och folk som bott i Sverige en längre tid kan mötas. Alla nyanlända – oavsett var man bor i landet – ska via Welcome App få en vän i Sverige som man kan ställa sina frågor till eller bara öva svenska med…

… Nyanlända som kommer har väldigt många olika sorters telefoner (främst Android) så vi skulle vilja köpa in 5-10 ytterligare telefoner för att kunna testa på, så vi kan säkerställa att vi släpper en bra och stabil produkt varje gång vi lanserar. Vi vill också investera i ett tiotal mobila bredband som våra volontärer kan ta med sig när de är ute på asylboenden, för att försäkra oss om att alla som vill ladda ned den kommer kunna göra det. Hela syftet med Welcome App är att möjliggöra kommunikation och möten utan barriärer. Nu vill vi ta bort de hinder som finns på vägen för att skapa en produkt som gör det ännu enklare för folk att mötas”

.


Tillväxtfonden är Tele2s sätt att återinvestera i svenskt företagande.
Tävla om en skräddarsydd kommunikationslösning för ditt företag, värd upp till 30 000 kronor. Fram till den 30 augusti 2016 dras en ny vinnare varje vecka.

Läs mer om Tillväxtfonden och ansök här!