Tillväxtfonden: Jacobssons Städ

Måns Nilsson

Jacobssons städ är ett litet familjeföretag som varit verksamma i 28 år. Inte mycket har ändrats sen starten men nu har de beslutat sig för att modernisera och digitalisera delar av sin verksamhet. Med stödet från Tillväxtfonden kan de äntligen lägga undan stämpelklockan och pensionera faxen.

Vinnarbild 660x409

I snart tre decennier har Mariestadsföretaget Jacobssons städ varit verksamma. Deras bransch har under lång tid varit relativt oföränderlig, men precis som i de flesta andra branscher har företagens förmåga till digitalisering successivt kommit att bli en konkurrensfaktor. Med RUT-avdraget exploderade intresset för hushållsnära tjänster samtidigt som priserna pressas och konkurrensen ökat.
Marthina Lundström, delägare och dotter till grundaren av Jacobssons Städ vill nu med stöd från Tillväxtfonden digitalisera bolagets hela administration.

– Hela den administrativa processen blir oerhört mycket enklare med digitala hjälpmedel. Vi kan påskynda det dagliga arbetet då våra tio anställda kan tidrapportera på distans och jag slipper använda fax, stämpelklocka och tidrapporteringslistor som jag gör idag, berättar Marthina Lindström.

 

Stort behov av uppdatering

Det var efter pappans bortgång Marthina Lundström började arbeta på familjeföretaget, och hon insåg snart hur tekniskt eftersatt firman var. Företaget gick bra, men kontoret såg ut som det alltid gjort och drogs med en hel del omoderna processer och verktyg i stort behov av uppdatering.

– Att behöva använda en fax kändes faktiskt väldigt konstigt. Jag gillar teknik och har varit den drivande i vår tekniska utveckling. All hantering blir så mycket enklare och mer effektiv med hjälp av till exempel appar och surfplattor, menar hon.
Längtan efter att modernisera verksamheten genom implementering av nya verktyg har varit stor. Men, för ett litet bolag blir det ständigt en fråga om kompromisser och prioriteringar.  På Jacobssons Städ har man valt att prioritera service framför att utveckla sina administrativa rutiner.

– Vi har satsat på bättre städmaskiner och fler företagsbilar för att kunna ge ännu bättre service åt våra kunder. Då har drömmen om en mobil växel, mobiltelefoner i bilarna och att använda appar i vårt dagliga arbete fått vänta, säger Marthina Lundström.

 

Möjligheten kom med investeringen

Det var på Facebook Marthina Lundström först såg Tillväxtfondens erbjudande och hon kände instinktivt att de skulle söka investeringen från Tele2. Det tekniska stödet från Tillväxtfonden innebär att Jacobssons städ verkligen kan sätta fart på den tekniska utvecklingen internt och förverkliga drömmen om en digital administration som underlättar, förbättrar och ökar företagets konkurrenskraft ytterligare.

– När Tele2 ringde med beskedet att de investerar i oss blev jag otroligt glad. Vi har ännu inte bestämt oss för exakt vilka lösningar vi kommer behöva men jag, min bror och min mamma sätter oss på lunchen idag för att prata ihop oss om våra behov, avslutar Marthina Lundström.

 

Ur Jacobssons städs ansökan till Tillväxtfonden:

”När min far gick bort fick jag, min bror och min mamma snabbt kasta oss in i branschen och överta hans lokalvårdsföretag. Min pappa har med framgång drivit företaget i 28 år, men han är verkligen inte en teknikens man! Han använde fortfarande fax på kontoret!! Jag har tagit över kontorsansvaret och har då gott det går försökt förnya, förenkla och modernisera. Både mitt och personalens arbete skulle underlättas om alla hade företagsmobil. (Ingen har det i dagsläget). På så vis skulle alla kunna rapportera sina tider via en app, (vi har fortfarande stämpelklocka!)”

.


Tillväxtfonden är Tele2s sätt att återinvestera i svenskt företagande.
Tävla om en skräddarsydd kommunikationslösning för ditt företag, värd upp till 30 000 kronor. Fram till den 30 augusti 2016 dras en ny vinnare varje vecka.

Läs mer om Tillväxtfonden och ansök här!