Är rund och hållbar framtidens melodi?

Måns Nilsson

(3 minuters läsning) Runcible är en dum smartphone med form inspirerad av fickur och monokel. Nu förbereder den runda telefonen sin ankomst till marknaden.

Rundtelefon_660x409

I fjol visade det amerikanska företaget Monohm upp sin runda telefon Runcible på Mobile World Congress. Telefonen låter sig inspireras av de klassiska fickurens form och funktion och hårdvaran präglas av ett tydligt hållbarhetstänk. Runcible kommer i två versioner. Dels den något enklare Babbage, en svart telefon tillverkad av återvunnen plast som städats upp från haven. Dels premiummodellen Lovelace som kommer klädd i trä från norra Kalifornien. Telefonen tillverkas med en metod som medför att trasiga delar kan lagas eller bytas ut när så krävs.

En öppen mjukvara

Från början byggdes skapades mjukvaran i FirefoxOS med målsättningen att hålla dörren öppen för dess community av amatörutvecklare. Det visade sig vara en felsatsning då Mozilla snart lade ner utvecklingen av FirefoxOS helt och hållet och tvingade Runcible tillbaka till ruta ett. Två personer ur företagets ledning lämnade projektet och de kvarvarande frågade sig om de skulle ge upp drömmen om den runda telefonen helt.

Läs också: ”Osmart” telefon smartare än smartphones?

– Efter ett möte med en hel del whisky inblandat bestämde vi att vi bara skulle göra det ändå, berättar Aubrey Anderson, vd och grundare av Monohm till The Verge.

De valde att själva finansiera den fortsatta utvecklingen av telefonen och stod själva för en stor del av arbetet. Monohm tog också beslutet att använda Android 5.1 och dessutom bygga ett eget operativsystem som de döpt till BuniOS.

Anti-smartphone

Trots alla sina finesser vill  Runcible inte vara en smartphone. Istället vill Monohm att vi ska använda Runcible mindre än vi använder våra telefoner idag. Själva benämner de sin produkt anti-smartphone. Det innebär att telefonen inte kommer skicka på dig den ström av notiser vi vant oss vid, utan istället sammanfatta informationen och sovra så det enda som pushas är sånt du verkligen behöver veta. Runcibles kartfunktion kommer inte visa dig de snabbaste vägvalen utan istället leda dig till vackra vägar och så vidare.

För dig som fokuserar på specifikationer kan det säkert vara av intresse  att Runcible har en Snapdragon 410 med fyrkärnig processor, Adreno 306 grafikprocessor, 1 gigabyte RAM-minne, 8 gigabyte lagringsminne, wifi, Bluetooth 4.1, och en kamera på 7 megapixel. Skärmen är 2,5 tum och har en upplösning på 640 x 640 pixel, med ungefär256 ppi (pixel per tum).

Vi andra konstaterar bara att telefonen  går att förhandsbeställa redan nu, men levereras tidigast i september i år. Oavsett om Runcible blir en succé eller inte funderar vi ändå på om det inte är så att den pekar ut riktningen för en framtid där telefonerna byggs för att hålla och kunna uppgraderas över tid. Det återstår att se

 

Text: Alexandra Ekström Madrid