Allt du behöver känna till om iOS 10

Måns Nilsson

(4 minuters läsning) Apples iOS fyller 10. I september rullar iOS 10 ut och kommer fullmatat med massa nya smarta funktioner vi inte hade en aning om att vi saknat.

Photo: Apple

Photo: Apple

Igår höll Apple sin worldwide developers conference och passade då på att avtäcka den kommande versionen av iOS 10 för iPhone och iPad. Enligt Apple själva den största uppdateringen av iOS någonsin med hundratals små och stora uppdateringar. Det första man behöver känna till om iOS 10 är att ingen telefon äldre än iPhone 5 kommer ha stöd för uppdateringen. Det innebär att den sista telefon Steve Jobs själv hann arbeta med, iPhone 4s går i graven och blir ett naturligt slut på en fantastisk era för Apple. iPhone 4s och tidigare telefoner kommer självfallet fortsätta fungera, men då köras på ett äldre iOS.

Läs också: iPhone fyller 10 år men…

Vid gårdagens presentation valde Apple att fokusera på tio nyheter. Men, innan vi listar dem vill vi bara säga att man, från och med nya uppdateringen, äntligen kan radera de medföljande apparna på telefonen! Som vi längtat! Nu till listan med övriga nyheter:

Låsskärmen

Från och med nu ska din telefon vakna så fort du tar upp den. Du slipper alltså trycka på knappen. På så vis kommer du kunna se notiser och meddelanden enklare än tidigare och kan med 3D Touch gå vidare in i dina notiser för att läsa mer.

Siri

Nu kommer Siri stödja tredjepartsapplikationer och du kan börja använda henne inne i andra appar. Till exempel kommer du kunna svara på chattmeddelanden och styra dina träningsappar via din virtuella assistent.

Quicktype

Den här funktionen kommer med största sannolikhet skapa en hel del roliga memes framöver. Quicktime hjälper dig skriva snabbare genom att ge förslag på hela meningar, baserat på vad du skrivit tidigare. Om Autocorrect orsakat en del minnesvärda klavertramp kan vi bara gissa oss till vad Quicktime kommer göra med oss. Med det sagt är tekniken spännande då den bygger på samma principer som Siri, det vill säga artificiell intelligens och deep learning. Dessutom kommer den stödja flera språk samtidigt utan att man behöver ändra tangentbord.

Bildhantering

Även mapparna för bilder kommer få samma deep learning-funktioner och sorterar automatiskt dina bilder efter till exempel ansikten, datum och platser. Dessutom kan du sätta ihop minnesfilmer av bilder från olika händelser som tonsätts efter tema.

Kartor

Karttjänsten har äntligen fått en helrenovering med flera nya funktioner. Den kommer i realtid hålla koll på omgivningen för att bättre rekommendera vägar baserat på köer och öppettider. Dessutom har den fått ett nytt utseende. Den här ser vi fram emot!

Musik

Apple music får en helt ny design med förbättrade funktionalitet. Appen kommer till exempel visa låttexter direkt på skärmen när du lyssnar på din musik. Den envisa ryktet om att man i fortsättningen inte skulle kunna följa artister visade sig samtidigt vara falskt.

Nyheter

Apple News är en rätt trist uppdatering för oss i Sverige då vi inte har tillgång till tjänsten. Inget under presentationen pekade heller på att det skulle ändras, men amerikanerna kan glädjas åt ny design och en prenumerationsfunktion.

Smarta hemmet

Den här funktionen har funnits tidigare men inte lockat så många användare. Nu är den förbättrad och hjälper dig koppla ihop alla funktioner för ett smart hem och styra dem med telefonen. Öppna dörren och tänd lamporna samtidigt eller sätt på tv:en och släck dem. Hur vill du ha ditt hem?

Läs också: Vad finns i framtidens smartklocka?

Telefon

Smarta uppdateringar i telefonfunktionen är äntligen på tapeten. Nummerpresentatör och tredjepartsstöd för appar står på menyn.

Meddelanden

Till sist visade Apple upp ett antal mindre uppdateringar för meddelanden. Däribland ett tredjepartsstöd som gör det lättare att kombinera sms med andra funktioner, till exempel betaltjänster. Meddelanden kommer även förhandsvisa filmer och länkar, få större emojis, rörlig text, text som skrapas fram, handskrift och förslag på emojis bland mycket annat. På minussidan konstaterar vi att Apple inte har några planer för ett iMessage för Android.

Sammanfattningsvis känns det som att Apple låtit sig inspireras en hel del av Google och Android  när de bakat in nya funktioner i iOS 10. Det var inte riktigt den revolution som de ville påskina från början men en hel del välbehövliga uppdateringar, och i användarledet är det bara att tacka och ta emot. Nu längtar vi till september och den officiella releasen av det nya operativsystemet.

 

Av: Alexandra Ekström Madrid