Vad finns i framtidens smartklocka?

Måns Nilsson

( 2 minuters läsning) Smarta klockor har funnits på marknaden ett tag och nu börjar tillverkarna se över vilka funktioner som borde finnas i nästa generation klockor.

klockpatent_660x409

Ett ofta nämnt problem med smartklockan har varit skärmen. Den är för liten helt enkelt. Det kan vara svårt att läsa text och storfingrade användare har upplevt att det är problem att aktivera rätt app i klockan. På samma gång får klockans skärm inte bli så stor att den blir otymplig eller ful. Efter att ha brottats med problemet en tid har Samsung nu sökt patent för en ny lösning som eventuellt kan bli en ny standard.

Kommunicera med handen

Idén är att bygga in en liten projektor i klockan. Genom att projicera fler menyalternativ vid skärmens sida blir ovansidan av användarens hand en förlängd skärmyta. I de skisser som kommer med Samsungs patent projiceras en knappsats, meddelanden, menyalternativ och en skrivyta på hand och underarm.

Foto: United States Patent and Trademark Office

Foto: United States Patent and Trademark Office

Mihai Matei från Android Headlines förklarar tekniken bakom såhär:
– En liten bildkanon skjuter vissa gränssnittselement på användarens hud, en kamera håller koll på området och ”läser” användarens interaktion med gränssnittselementen. När informationen behandlas översätts det till handling.

Läs också: Världens tunnaste dator

Tillverkarna letar ständigt nya lösningar

Som vanligt med patent är det omöjligt att säga när tekniken kommer ut på marknaden eller OM den överhuvudtaget når bortom idéstadiet. Innovationen visar dock att Samsung förstår begränsningarna i smartklockans användarvänlighet och att de försöker finna nya vägar att lösa problemen. Hur det än blir kan vi konstatera att utvecklarna inte vilar på gamla meriter. Hologram och augmented reality är bokstavligen bara runt hörnet.

 

 

Text: Alexandra Ekström