Bättre flyt på kassaflödet

Måns Nilsson

5 minuters läsning

Kassaflöde är en återkommande akilleshäl för många företag. Det kan kännas omöjligt att få rull på intäkterna vilket gör det svårt att betala utgifterna. Men, det går att tajta till verksamheten och få bättre flyt på flödet.

flow_660x409

Börjar du svettas i nacken den tjugonde varje månad och det blivit dags att betala ut löner? Hur man får bättre flyt på kassaflödet är ingen hemlighet: Du måste öka det positiva kassaflödet och minska eller bli av med utgifter som orsakar negativt kassaflöde. Det spelar ingen roll att du fakturerat stora belopp om pengarna inte når banken innan du ska betala dina egna räkningar. I värsta fall kan det bidra till att driva företaget mot konkurs, men det är problem som går att lösa.

Läs också: Företagarnas vd: ”För att starta företag behöver du bara en smartphone”

Öppna upp flaskhalsarna
För att ta reda på var intäkterna bromsas upp ska du göra en kassaflödesanalys och en påföljande plan. Om du är osäker på hur du ska göra finns det en uppsjö mallar och metoder att utgå från, eller så tar du in extern hjälp. Det tar tid och kan kännas som ett avsteg från core business, men för den som tar sig den tiden finns många viktiga insikter att hämta. Insikter som kan vara förutsättningen till att bryta ett negativt kassaflöde.

Se över dina betalningsvillkor
Se över inkomsterna! Betalar dina kunder i tid? Om pengarna kommer på utsatt datum och du ändå har problem med kassaflödet bör du korta ner dina betalningsvillkor. Ha inte mer än 30 dagar, de flesta företag klarar av att administrera fakturabetalningarna på den tiden. Privatpersoner är ännu snabbare och kan oftast betala på 14 dagar. Du kan också överväga att sälja fakturorna för att vara garanterad betalning i tid, men då får du något mindre betalt per faktura.

Glöm inte att fakturera
Fakturera direkt efter leverans. Det kan låta självklart men det är långt från ovanligt att fakturor blir liggande eller i värsta fall glöms bort. Har det gått så bra att antalet kunder och fakturor blir för många att hålla reda på är det hög tid att köpa ett affärssystem, ett ERP, som hjälper dig hålla reda på allt.

Du ska inte jobba gratis. Upptäcker du att du glömt fakturera en kund för något du levererat för längesen bör du skicka en faktura omgående. Det kan kännas pinsamt att fakturera så sent, men det avhjälps enkelt med att du kontaktar din gäldenär och förklarar att du blivit sen med fakturan och skickar den nu.

Rätt kompetens ökar intäkterna
När du fått ordning på intäkterna är det dags att se över utgifterna. En av företagets stora utgifter är löner och det finns alltid anledning att se över personalstyrkan. Det handlar inte alltid om att göra sig av med personal som kostar för mycket. Tvärtom! Har ni den kompetens ni behöver? Rekrytering och kompetensutveckling är ofta nyckeln till ökat kassaflöde på lång sikt.

Läs också: ”Duktiga medarbetare är en förutsättning för att kunna växa”

Strama åt utgifterna
När företagets ekonomi känns som ett såll och pengar rinner iväg snabbare än de kommer in måste du snabbt stoppa hålen i verksamheten. Du kommer garanterat hitta ställen att spara på. Förhandla försäkringar, elavtal, räntor och lokalhyran. Stora inköp och andra engångsutgifter ska skjutas upp så långt det är möjligt. Priset på till exempel nya datorer minskar hela tiden så du får mer för pengarna ju längre du väntar.

För att återta och behålla makten över kassaflödet ska du vara proaktiv. På så sätt behöver du aldrig ligga sömnlös över lönerna igen.

Källa: Amex blogg