Så påverkar 5G och tv-spel framtidens arbetsplatser

Måns Nilsson

(7 minuters läsning) Vår till synes omättliga hunger för nya tekniska hjälpmedel bidrar hela tiden till att nya produkter och lösningar når marknaden. Med 5G kommer många murar rivas, och kanske har du redan morgondagens branschstandard för kommunikation i ditt hem – kopplad till ditt TV-spel.

tvspel_660x409

 

Trots att mässorna E3, GTU och PAX lockar hundratusentals besökare varje år är det sällan vi ser företagens inköpare och IT-chefer fylla golven. Det i sig är kanske inte så märkligt då mässorna i huvudsak handlar om dataspel och tv-spelskonsoler, men om man vill få en inblick i morgondagens kommunikationsstandard och verktyg kan det ändå vara värt att bevaka dessa mässor.

Spelen ställer krav

Under många år har kraven från spelindustrin drivit teknisk utveckling framåt. När spelen gick från att vara en soloaktivitet i mörka vardagsrum till att låta spelarna kommunicera i realtid över nätet gick startskottet för en lavinartad utveckling av kommunikationslösningar. I dag är det video i ultra-hd, virtual reality och augmented reality som har högst utvecklingstakt, och det är bara en tidsfråga till lösningarna blir standard också på arbetsplatserna. Historiskt sett har kraven från spelindustrin varit helt avgörande för att de många simuleringsverktygen som används i allt från läkarutbildningar till försvarsindustrin kunnat produceras. När 5G-nätet tas i bruk kommer regelboken garanterat skrivas om på nytt. Framförallt är det möjligheten att överföra enorma videoströmmar i hög hastighet som kommer påverka hur vi använder video i arbetet.

Läs också: 5G kräver smartare nät – här är utvecklingen idag

Video kommer stort

På videofronten är det den senaste utvecklingen av 4K, eller Ultra High Definition som det också kallas, som väcker mest uppmärksamhet för stunden. Att driva en så avancerad upplösning kräver oerhörd processorkraft, men ger också möjlighet att skapa levande och engagerande tolkningar av spelmiljöer. Bilindustrin var tidigt ute med att se möjligheterna med den nya tekniken. Först som datorstödd konstruktion (CAD) och senare datorstödd tillverkning (CAM). I dag använder biltillverkarna simulatorer som inte bara testar bilarnas fysiska egenskaper i olika körsituationer långt innan bilen sätts i produktion. Tack vare den avancerade bildbehandlingen kan designern även se bilens interiör och exteriör under testerna. Långt innan ett fordon tas i produktion. Men tekniken är inte utvecklad av fordonstillverkarna. Det är bilspel som Gran Turismo och Forza Motorsport som drivit fram innovationen.

Läs också: Tre snabba tips för en framtidssäkrad kommunikation

Framtiden är virtuell – och lönsam

Men processorkraft och avancerad videoåtergivning är bara en liten del av vad spelen har att erbjuda företagen. Den virtual reality med spelmiljöer för 100-tals samtidiga användare som målas upp och interagerar med spelaren i realtid som idag används för att ge en realistisk upplevelse av krigsföring år 2216, kan enkelt omvandlas till ett samordningssystem för samarbete på distans. När Heather Bellini, Business Unit Leader, Telecommunications, Media and Technology, Goldman Sachs Research fick frågan om hur tekniska innovationer förändrar viktiga samhällssektorer som vård, utbildning och bostäder svarade hon ”I expect virtual and augmented reality to become an $80 billion market by 2025, roughly the size of the desktop PC market today”

Morgondagen redan idag

Det är lätt att blunda och föreställa sig möjligheterna med en virtuell yta vars innehåll endast fantasin begränsar. Ett konferensrum i 3D, komplett med stolar, bord, whiteboard och kaffe. Verklighetstrogna avatarer vars ägare befinner sig på olika ställen världen slår sig ned och mötet inleds. Rörelsedetektorer som spårar fysisk rörelse återspeglar kroppsspråk och mimik på avataren. Röstöverföringen är högupplöst nog för att ge illusionen av att orden uttalas i samma rum. Låter det overkligt? Faktum är att vi redan gör allt det här, fast i rymden eller en antik stad, med avatarer programmerade av spelföretag.

Läs också: Virtual reality med din smartphone

Många branscher står inför stora utmaningar som kommer kräva tekniska lösningar. Vare sig det rör automatiseringar av industriell produktion eller ett behov av att utföra workshops med deltagare från 15 länder i digitala miljöer kommer ständigt växande krav på kvalitet och prispressade komponenter utgöra förutsättningen för fortsatt innovation. Vill du vara väl förberedd föreslås du lyfta blicken och snegla mot spelbranschen. Kanske finns uppslaget till den lösning du alltid önskat precis där.