7 myter om entreprenörskap

Måns Nilsson

(4 minuters läsning)

Jag kommer inte ha tid till något annat. Det kommer ta föralltid innan jag tjänar pengar. Är jag helt säker på vad jag ger mig in på?  Det är inte ovanligt att en blivande entreprenör tvivlar på sig själv  och utmaningarna som kommer med att starta eget. För att skapa lite reda i funderingarna ger vi dig:

7 myter om entreprenörskap (som helt enkelt inte stämmer)

7 myter - no need for Planets Aligned

1. Du måste ha full koll på vad du gör.

Historien är full av människor som inte hade idén helt klar för sig när de påbörjade sina projekt. Vare sig Marie Curie eller Steve Jobs var helt klara på vad de var ute efter när de började jobba, så varför skulle du? Din produkt, tjänst eller idé behöver inte vara perfekt innan du kör igång. Och glöm inte att Michael Jordan inte lyckades ta plats i skolans basketlag i high school, och det gick ju rätt bra ändå.

2. Du måste ha en färdig affärsplan

Du kommer få frågan om du har en affärsplan. Inte hur lång den är, vad den innehåller eller hur den är formgiven. Ett enkelt dokument där du formulerar mission, vision och en idé om hur du ska marknadsföra dig räcker en bra bit. Fastna inte i analyser och underlag innan du vet om din affärsidé håller – och det kommer inte din affärsplan berätta för dig.

3. Du måste köra igång vid precis rätt tidpunkt

Microsoft grundades i slutet av en lågkonjunktur och började ta fart samtidigt som en ekonomisk recession drabbade USA. Sanningen är väl den att precis rätt tidpunkt för att starta ditt företag aldrig kommer infinnas sig. Så börja nu.

4. Du måste ha ett ordentligt startkapital

Såklart inte. De flesta affärsidéer har formats långt innan det är dags att starta företag, och med dagens teknik och informationsstrukturer går det att i liten skala påbörja produktion och marknadsföring utan att det behöver vara särskilt dyrt. Genom att börja smått har du möjlighet att testa marknaden för din idé, och sen låta företaget växa organiskt.

5. Du måste anställa folk

Självfallet vill du en dag ha en dynasti av anställda över hela världen, men det är inte nödvändigt direkt från början. Personal kostar pengar och i det nya företaget vill du som regel hålla nere kostnaderna. Det finns byråer, produktionsfirmor och hantverkare som kan hjälpa dig när du behöver det. Ofta är det billigare än att själv sitta med alla resurser.

6. Du måste jobba dygnet runt

Ja, du kommer jobba hårt. Men tänk på att balansera inkomst och hälsa. Genom att i förväg bestämma hur många timmar per dygn du ska lägga på företaget och balansera jobbet med sömn, mat, träning och nöjen kommer både du och ditt företag överleva på längre sikt.

7. Du måste göra allt själv

Nä, det finns andra vägar. Ta hjälp där du finner den. I uppstarten av ett företag blir familj, släkt och vänner en oerhörd resurs som dessutom många gånger tycker det är kul att hjälpa till. Det går alltid att lägga ut enklare arbeten på andra entreprenörer och framförallt – du behöver inte göra allt på en gång. Väx med ditt företag, det tjänar alla på.