7 ledarskapstips från Industrivärdens VD

Måns Nilsson

Hon tog över rodret i ett fartyg som hamnat i storm. Industrivärdens vd Helena Stjernholm ska återupprätta förtroendet för börsbolaget och skapa en ny, hållbar företagskultur. I Dagens Industris podd ger hon sju goda råd till ledare på alla nivåer.

Helena-Stjernholm-IV_660x409

Var ärlig med vad du kan och inte kan

-Jag kom in från sidan i en organisation (Industrivärden) där jag inte kände de andra och inte kunde deras jobb. Jag tycker det är viktigt att man är ärlig, säger Helena Stjernholm.

Hon har lagt sig vinn om att understryka vad hon är riktigt bra på, och också vilka delar hon inte behärskar.

– Om andra bitar har jag fått säga ‘det här är inte min hemmaplan, det här måste ni förklara för mig hur man gör’.

Var engagerad och sänd rätt signaler

Chefens engagemang smittar av sig på medarbetarna, menar Helena Stjernholm. Det är särskilt viktigt att tänka på i stressiga och svåra situationer.

– Om en chef signalerar att det är jobbigt eller att det inte kommer att gå – det tror inte jag inte är bra för arbetsmoralen i gruppen. Att vara en engagerad person som chef och att försöka locka ut det engagemanget ur  andra är bättre än att peka med hela handen och säga exakt vad andra ska göra.

Bestäm målet – låt vägen dit vara fri

-Om man tillsammans har bestämt målet och är överens om det, då tror jag att de flesta individer vill bestämma själva hur de ska göra det. De allra flesta tror jag mår bra om de har ett mål, en deadline och vet vilka resurser som finns, men sedan får lura ut själva hur man ska komma dit. Och självklart kan de komma tillbaka och säga ’jag vet inte hur vi ska lösa det här’ och då har jag gärna en diskussion om det. Jag tror på den här modellen, att alla har ett eget ansvar, säger Helena Stjernholm.

Lyssna först – ta beslut sedan

-Jag tar ganska god tid på mig för stora beslut. Mindre beslut är bara att fatta och gå vidare.

Helena Stjernholm beskriver hur hon tycker om att vrida och vända på beslut och lyssna till andra människors tankar och infallsvinklar. Om man som chef direkt talar om vad man själv tycker finns det en risk att medarbetaren inte vill eller vågar säga sin egen åsikt. Lyssna först, besluta sedan.

…och stå fast vid det

Ett beslut som du som ledare fattat, det gäller. Det är en del av ledarens roll, och medarbetarnas uppgift att tillsammans utgå ifrån det beslutet.

– Sedan får man inte vara sämre än att man kan ändra sig om det visar sig vara helt fel. Men jag tror att man måste kunna säga ‘nu är beslutet fattat, nu gör vi så här’, säger Helena Stjernholm.

Välj person utifrån situation

 

Det finns många fantastiska personer som är jätteduktiga på sitt jobb, men som faktiskt inte har den kompetensprofil som behövs.

-Jag tror att man ska bygga ett team för varje specifik situation, säger Helena Stjernholm.

Avsätt tid för att tänka långsiktigt

-För att inte bli fast i de kortsiktiga puckarna sätter jag av tid i min kalender när jag ska hinna tänka lite mer långsiktigt. Det är svårt att hinna med annars. Jag lägger in ett antal timmar i veckan då jag inte har möten eller kortsiktiga saker att hantera och kallar det för ’desktime’.

 

Källa: di.se