Så undviker du att bli hackad i luften

Måns Nilsson

(4 minuters läsning)

Skydda-i-luften_660x409

Tidigare i år väckte den amerikanske journalisten Steven Petrow stor uppmärksamhet med en artikel om hur hans dator hackats under en flygresa. Petrow själv hade inte märkt av intrånget förrän den skyldige hackern knackade honom på axeln och ordagrant återgav ett mail Steven Petrow skrivit under resan. Så snart Petrow skrivit om incidenten blossade en diskussion om IT-säkerhet upp i USA, och ganska snart stod det klart att så snart vi jobbar i offentliga miljöer sätter vi vår integritet på prov. Skickar du mail och meddelanden okrypterat räcker en nätverkssniffer för att fånga din korrespondens, och ett par nyfikna ögon som sneglar över din axel kan få syn på saker som absolut inte är ämnat för allmänheten.  Frågan som uppstår är då:

Går det att surfa säkert i luften?

För att låna röst från någon av världens alla säkerhetsspecialister: helt säkert blir det aldrig. Men det finns vanor och hjälpmedel som gör det väsentligen svårare att ta del av din information.

  1. Sekretessfilter

Sekretessfilter är ett avtagbart filter som fästs över datorns skärm. För att se skärmbilden krävs att du sitter rakt framför datorn, något som kraftigt reducerar möjligheten för oinbjudna läsare att ta del av skärmens innehåll.

  1. Var medveten om att du delar nätet

Att du delar uppkopplingen med okända är grunden för all riskmedvetenhet. Även om nätverket på säg ett flygplan känns begränsat är det fortfarande en väg in i din dator eller telefon. Behöver du verkligen jobba med känslig information under din resa, eller kan det vänta till du sitter på en säkrare uppkoppling? Ett annat alternativ är att sköta själva arbetet i nedkopplad läge och på så vis förkorta tiden din dator är ansluten till nätverket.

 

  1. Byt till en säker mailtjänst

Stephen Petrows mailtjänst var av äldre snitt och saknade bland annat SSL-anslutning. Många moderna mailklienter kan ställas in för att kryptera och digitalt signera din kommunikation, men få använder funktionerna. Vill du slippa en mailklient helt och hållet kan en webbaserad mailtjänst vara lösningen, https://protonmail.com har seglat upp som en av de bästa.

  1. Skydda dig med VPN, Tor och HTTPS

De flesta större företag har redan VPN-tjänster för anställda som jobbar utanför kontoret och behöver komma åt servrar och liknande. Men VPN är också ett kraftfullt verktyg för säker surf, speciellt på öppna nätverk, då all din trafik automatiskt krypteras. Saknar du ett VPN är Tor-kryptering ett bra alternativ.

 

Artikeln baseras på en text ursprungligen publicerad på Forbes.com