Vad är nytt i Apples nyheter?

Måns Nilsson

(3 minuters läsning)
I måndags presenterade Apple sina senaste nyheter, där en slimmad version av iPhone var det enda som förtjänar epitetet ”nytt”. 

En iPhone-modell som förmodligen kommer att sälja bra. En iPad vars likheter med föregångarna är större än skillnaderna, och ett gäng nya armband till Apple Watch. Det var vad Tim Cook bjöd på under måndagens presentation. Vi återkommer strax till de konkreta nyheterna, men först en reflektion:

Om inte Apple kommer med någonting nytt på riktigt, en äkta Jobs-revolution, så blir vi snart tvungna att stämma in i kören av olyckskorpar som kraxar att företagets senaste presentationer mest av allt liknar dödsryckningar.

Vi frågar oss om en marginell produktutveckling och nya (men självklara) tillbehör till Apple Watch motiverar en storslagen presentation och global uppmärksamhet. En mindre men högpresterande modell av iPhone är en god och efterlängtad nyhet (alla vill inte ha en telefon stor som en bakplåt i fickan, än mindre i handen), och här har Apple lyssnat och förstått marknadens behov. Gott så.
Samtidigt blir Apple något av en parodi på sig självt, när man presenterar förbättrade men sedan länge existerande produkter med ord som ”a new generation of iPad”, ”exciting new idea” och ”indispensable and immersive”.
För vem då?
Vad gäller nya klockarmband finns det redan ett ständigt växande utbud av snygga, funktionella och – framför allt – rimligare prissatta armband till Watch, för alla som inte är så kosher att det prompt måste stå ”Apple” på bandet.
Ett urval av vad som presenterades:
 iPhone-SE_660x409

iPhone SE

  • 4-tums skärm
  • Samma dimensioner som iPhone 5s
  • Färger: space grey, silver, gold and rose gold
  • Designmässigt nästan identisk med 5s
Stora likheter med 5s alltså, men de riktiga skillnaderna finns på insidan:
PROCESSOR
Mycket snabbare (A9 processor) och M9 motion co-processor, vilket innebär att SE kommer vara i princip lika snabb som 6s.
KAMERA
12-megapixelkamera, samma som på 6s och 6s Plus.
MJUKVARA
iOS 9.2 inkluderar Night Mode, som ändrar skärmens färgställning och ljus för att passa ögonens ljuskänslighet på morgonen och natten. Anteckningar kommer kunna skyddas med TouchID.
iPhone SE saknar 3D-touchfunktion.
KAPACITET
iPhone SE kommer i två varianter: 16GB och 64BG, och dollarpriserna uppges vara $399 respektive $499.
I USA börjar den nya modellen säljas sista mars, och i maj släpps iPhone SE i ett hundratal länder.
Watch_660x409

Tillbehör till Apple Watch

Bl a nylonarmband i en rad olika färger (lite mindre sportigt är banden som följer till Watch Sport)
En prissänkning av Watch till $299, enligt Apple i syfte att ”göra Watch mer tillgänglig för en bredare grupp”.
iPad-Pro-9.7_660x409

iPad Pro

Efter iPad Air 2 kommer inte ytterligare en Air-modell, utan en mindre variant av iPad Pro.
– Vi tror att iPad är sinnebilden för framtidens datoranvändning, sa vd Tim Cook innan han lämnade över till Phil Schiller, Apples senior vice president of worldwide marketing, som presenterade nytillskottet i iPad-familjen.
Skärmen är fortfarande 9,7 tum, men det finns annat som skiljer nykomlingen från föregångarna. Den nya skärmen reflekterar betydligt mindre (40% mindre, enligt Apple) än iPad Air 2. Den är 25 procent ljusare och färgskalan är bredare. Night Shift – en ny funktion i iOS 9.3, skiftar skärmens ljus till gulaktigt när omgivningen blir mörkare. En ny typ av ljussensorer mäter omgivningens ljus mer precist och justerar vitbalansen efter detta. Bättre ljud, 12 megapixel-kamera och möjligheten att filma 4k-video är ytterligare några nyheter.