Så överlever du i ett öppet kontorslandskap

Måns Nilsson

Fördelar och nackdelar med öppna kontorslandskap är en evig tvistefråga. Det som ena dagen är en kreativ arbetsmiljö med korta kommunikationsvägar, kan andra dagen bli en kakafoni av störande ljud och besvärliga avbrott. Vissa dagar måste man helt enkelt få lite lugn och ro. Därför har vi sammanställt en samling beprövade tekniker som hjälper dig överleva det öppna kontorslandskapet.

Öppet-kontorslandskap_660x409

5 tips för ett öppet kontorslandskap:

 1. Hörlurar
  Ta med dig hörlurar till arbetet och använd när du inte vill bli störd. Utöver att ersätta samtal och knattrande tangenter med trevlig musik är hörlurarna en tydlig indikation på att du befinner dig i arbetsbubblan. Förbered en spellista med låtar som gör dig glad och bidrar till ett bra jobbflow. Om någon vill dig något får de väl maila.
 2. Vågor och vindar
  Det här låter kanske lite flummigt, men faktum är att skvalpande vågor och ljudet av en stilla bris sen urminnes tider lugnat och vaggat människor till ro. Idag finns åtskilliga appar som ersätter kontorsljuden med naturens eget soundtrack. Du kanske vill lyssna till ”Sunny calm wave ocean sounds” eller ”Windy sleep relax meditate”. Prova dig fram, det finns något för alla smaker.
 3. Tydlig struktur
  Se över dagens arbetsuppgifter och sätt en tydlig struktur för vilka krav uppgiften ställer på dig. Vilka uppgifter kräver absolut koncentration och vilka kan utföras med småprat som ljudfond? Ha framförhållning och boka ett konferensrum för ostört arbete redan på morgonen.
 4. Pauser
  Kom ihåg att ta ordentlig paus från arbetet. Ta en kollega under armen och gå en kort promenad. Kanske byter du ut maskinkaffet mot en uppiggande espresso på ett närliggande kafé eller bara ser till att fylla lungorna med frisk luft. Pausen och energipåfyllningen gör det enklare för dig att koncentrera dig på arbetet och klara av de arbetsuppgifter som kräver totalt fokus senare.
 5. Regler
  Det kan räcka med att nämna ordet regler för att folk ska börja skruva på sig. Men faktum är att ett välgenomtänkt regelverk, sanktionerat av chefen, för hur man för sig i ett öppet kontorslandskap kan rädda många uppretade sinnen. Sätt reglerna i demokratisk ordning och kom ihåg att de är där för att så många som möjligt ska kunna genomföra sina arbetsuppgifter på ett önskvärt sätt inom en rimlig tid.

 

 

Text: Linnea Wermeling