Ett nytt wifi för det smarta hemmet

Måns Nilsson

HaLow-wi-fi_660x409

Wi-Fi HaLow är namnet på ett nytt nätverk för The Internet of Things och det smarta hemmet. Den stora skillnaden mellan vanligt wifi och HaLow är att den senare är ett lågenergi-nätverk vilket gör att det passar bra för ändamålet. Bakom utvecklingen av tekniken står The Wi-Fi Alliance.

Problemet med vanligt wifi är att det drar för mycket ström. Det passar varken för det smarta hemmet eller Internet of Things i allmänhet, som till stor del består av lågenergiprylar som kräver lång batteritid. Många av dessa prylar är dessutom så små och billiga att det helt enkelt inte finns utrymme för varken stora eller dyra batterier.

 

HaLow lika bra som Bluetooth, tydligen

Det här problemet är något som Bluetooth-tekniken idag löser vilket har gjort den lämplig när prylar ska kommunicera med varandra. Jaha men då så, vad är då fördelen med HaLow tänker du nu. Det finns flera, bättre räckvidd och penetration genom väggar till exempel. Dessutom hävdar The Wi-fi Alliance att HaLow kan koppla upp sig direkt på en router och därmed komma ut på Internet, vilket är en betydande fördel gentemot Bluetooth.

Men HaLow saknar också några egenskaper som Bluetooth har. Det är inte alls lika snabb dataöverföring, men i just detta fall spelar det mindre roll. Syftet med nätverket är inte att skicka stora filer och trafikvolymer, som när du själv använder nätet, utan små datamängder då och då mellan olika prylar.

The Wi-Fi Alliance uppger att de räknar med att börja certifiera produkter någon gång under 2018.

Mer info hittar du här.