Prestera på topp – utan att bränna ut dig

Måns Nilsson

prestera_660_409px

Vissa människor får mera gjort på en timme än vad andra får på en hel dag. Och de hinner samtidigt ha ett rikt socialt liv, träna och laga ekologisk mat från grunden.
Mattias Strandberg, psykolog som arbetar med utveckling av ledare och medarbetare, ger sina fem bästa tips för att du själv ska kunna prestera på topp.

  1. Ge 100 procent. Var närvarande i stunden och ge allt du har. Spara dig inte till annat. Mycket energi ger mer energi i längden, och när en uppgift är klar blir du sugen på att klara av ytterligare en.
  2. Undvik störande moment. Alltför ofta blir vi störda av vänner och kollegor som bara vill stämma av en sak. Men problemet är att det tar i snitt 20-25 minuter att komma tillbaka in i ett fokuserat ”flow”. När detta flow bryts, tar det lika lång tid att komma tillbaka in i det. Sätt upp en ”Stör ej”-skylt på ditt skrivbord eller be kollegor mejla sina frågor. Då kan du själv styra när du ska ta tag i dem.
  3. Jobba med untasking. Det vill säga: arbeta med en sak i taget. Av samma orsak som punkten ovan. Om du ska utföra tre uppgifter samtidigt så gör ställtiden när du multitaskar att det tar cirka två till tre gånger så lång tid som om du gjort uppgifterna fokuserat och efter varandra.
  4. Få utlopp för negativa känslor. Varje dag stöter vi på situationer som gör oss arga, frustrerade eller upprörda. Stoppa inte undan de här känslorna, för då tar de tid och fokus från annat. Hitta istället en metod som gör att du kan få utlopp för negativa känslor. Till exempel genom att träna, meditera, skriva dagbok, prata med en psykolog eller umgås med vänner och familj. Du vet att du hittat rätt metod när du känner dig lättad och det ger dig en känsla av lugn och ro.
  5. Umgås med topp-presterare. Det finns två saker som påverkar oss mer än annat: Vad vi läser och vem vi umgås med. Fundera på vilka personer i din omgivning som du ser upp till, och försök att tillbringa mer tid med dem.

Läs mer här om hur du gör för att prestera på topp.

 

Text: Carola Ålstig