Emoticons mycket äldre än du tror

Måns Nilsson
List of emojis

Emoticons, emojis, smileys – kärt barn har många namn. Och fenomenet är äldre än du tror.

Så du trodde att det här med emoticons var någonting nytt för vår generation och samtid? Glöm det. Redan 1857 lär man ha skickat ”love and kisses” via morsesignaler. Det var nummer 73 som användes för detta kärleksfulla budskap. Senare byttes numret ut till 88. Den här bilden på misstänkt emoticonliknande karaktärer publicerades i den amerikanska satirtidningen Puck.

Nästa generations emoticons utses

Idag har vi förstås betydligt fler symboler och allt fler användningsområden. Emoticons, emojis, smileys – kärt barn har många namn, och symbolerna blir allt mer accepterade även i många professionella sammanhang. Och nu verkar det som att det blir ett tillskott i familjen. Unicode Technical Committee (UTC), den ideella föreningen som ansvarar för utvecklingen av det universella kodsystemet Unicode, har nyligen utsett 67 nya emojikandidater. Vilka av karaktärerna som kommer att välkomnas in i familjen kommer att avgöras i juni 2016.

Vilken saknar du?

Saknar du någon karaktär bland symbolerna? Skicka in ditt eget förslag till UTC! Läs kriterierna först. Och, som alla smarta entreprenörer bör göra: kolla av marknaden och potentialen först, till exempel med hjälp av emojitracker.com.