Apples ”laptop killer” iPad Pro skrämmer inte

Måns Nilsson

Ni minns när Apples lanserade iPad 2010. Hur vi (eller många av oss) avfärdade den som en stor, klumpig iPhone, som man inte ens kunde ringa från. En leksak för de mest hängivna Apple-fansen, ingenting annat.

Vi hade fel. iPad blev en stor framgång och de yrvakna konkurrenternas försök att efterapa Apples succépryl var minst sagt tafatta. Stadigt klättrade försäljningssiffrorna uppåt, för att nå ett all-time high i början av 2014. Därefter har det gått utför. Till detta finns det förmodligen flera orsaker: Konkurrenternas plattor har blivit vassare. Vi har inget behov av att byta ut våra iPads lika ofta som vi byter telefon. Smartphone-skärmarna har blivit större, och så vidare.

iPad Pro och Apple Pencil

iPad Pro – den bärbara datorns baneman?

När Apple i september presenterade iPad Pro var ambitionen förstås en ny succé. Snabbt spreds det kaxiga epitetet ”laptop-dödaren”. Men hur sant är det?  Kan vi lägga MacBook, HP och Asus på hyllan till förmån för iPad Pro – och blir det en ny iPad-hype?

Låt oss titta på några styrkor och svagheter med iPad Pro, och vilket hot den utgör mot bärbara datorer.

Lagringsutrymme:

Den första versionen av iPad Pro har ett lagringsutrymme på 128 GB, vilket motsvarar en MacBook Air. Nu är Apples produkter visserligen inte kända för något extraordinärt lagringsutrymme. Men här får iPad Pro se sig rejält omsprungen av konkurrenten Microsofts platta Surface Pro, som klarar upp till 1 terabyte med SSD.

Ingen rädder för #iPad Pro - därför är #Apple s nya inget hot Klicka för att Tweeta

Batteri:

Jämfört med ovan nämnda Surface vinner iPad Pro överlägset. I ett test av Wall Street Journals recensent Joanna Stern klarade iPad att streama Netflix i 8 timmar och 15 minuter innan batteriet var tömt. Surface klarade bara 5 timmar och 45 minuter.

iPad är för många av oss först och främst en underhållningspryl. Att Pro klarar så här långa sejourer av streaming är därför ett stort plus.

Pris:

Sedan början av november har vi kunnat beställa iPad Pro och Pencil i Sverige. Tangentbordet kommer dock dröja, enligt Macworld.

Den ”lilla” modellen med 32 GB lagringsutrymme kostar 8 995 kronor hos Apple Store. 128 GB kostar 10 695 kronor, och vill du dessutom kunna koppla upp dig med sim-kort är det 11 995 kronor som krävs.

Navigering och styrplatta:

iPad Pro saknar, liksom föregångarna, fortfarande styrplatta/trackpad. Det betyder att varje gång du vill markera någonting eller välja en app så måste du lyfta händerna från tangentbordet och styra via skärmen. Detta lilla handlyft är visserligen inte någonting som kommer orsaka utbrändhet, artros eller svår stress hos användaren, men… kom igen! Om Apple verkligen menar att vi ska använda iPad i arbetet, då måste den faktiskt fungera lika bra som – eller bättre än – en vanlig laptop. Det ÄR råddigt att behöva byta grepp och skifta mellan tangentbord och skärm, särskilt när fingrarnas trackpad-rörelser är lika ryggmärgsstyrda som att, eh, peta näsan.

Tangentbordet:

Här börjar man undra om Apple över huvud taget menar allvar med att iPad Pro ska kunna ersätta en laptop. The Verges recensent Walt Mossberg beskriver sin besvikelse över att Apple inte har ansträngt sig mer för att anpassa tangentbordet för att fungera optimalt med just en tablet: ”Det är helt enkelt ett platt Mac-tangentbord med alla vanliga kortkommandon, men inte en enda genväg till några iPad-funktioner. Det är inte upplyst, och det går bara att placera plattan i en enda vinkel mot tangentbordet”, skriver han.

Så, vad blir domen?

iPad Pro är säkert en fantastisk leksak och en finfin storasyster till tidigare modeller. Men inte mer än så. Den är en underhållningspryl och möjligtvis ett hjälpmedel i vissa arbetsrelaterade situationer – men behåll din bärbara dator, för experttyckarna är eniga: iPad Pro är inte i närheten av att kunna ersätta den.