Retorikexpert: ”Så får du en syl i vädret”

Måns Nilsson

Megafon används för att göra sig hörd

Är det alltid samma människor som pratar på möten? Hur ska du våga avbryta och när? Använd en mental startknapp, tipsar retorikexpert Nina Buchaus.

Startknappen är ett kommando till kroppen att det är dags att börja prata.

– Jag har min ”knapp” på handleden, det är som om jag rättar till klockarmbandet, berättar Nina Buchaus.

Rensa bort alla slaskord

När du väl har tryckt på startknappen så får du inte tveka. Var aktiv och tydlig när du sätter igång.

– Det gäller att fånga uppmärksamheten direkt och väcka intresse. Sortera därför bort alla små slaskord som ehh, ja, och, så i början, säger Nina Buchaus.

Höj tonläget när du börjar prata

Är det en presentation du ska hålla så träna in en bra startreplik. Men om det är ett möte där du vill komma in i diskussionen så ta sats genom att höja tonläget på det första ordet när du börjar prata, tipsar Nina Buchaus.

Likheter med idrottsstjärnor

Många av våra kända idrottsstjärnor har också en mental startknapp innan de sätter igång. Tiokamparen Carolina Klüft slog sig till exempel alltid på låren innan hon drog iväg och höjdhopparen Stefan Holm gnuggade sig i ansiktet och slätade till håret.

– Men här gör vi det lite diskretare, annars skulle de omkring oss börja fundera, skrattar Nina Buchaus.

Retorikexpertens fem konkreta tips

  1. Mentalt. Föreställ dig till exempel att startknappen sitter på insidan av handleden. När du trycker på den ser det bara ut som om du rättar till ditt armband eller klocka.
  2. Sittande. Sitt rakt upp och ned med båda skinkorna på stolen, lite längre fram på stolen. Båda fötterna  på golvet. Öppen position, inga korsande armar över bröstet. Håll ögonkontakt med alla.
  3. Stående. Stå med fötterna lite mer än axelbrett. Tårna ska peka lätt utåt och rama in den eller dem du pratar med. Håll huvudet rakt upp utan att sätta upp hakan.
  4. Avbryt! Det finns tillfällen då du behöver avbryta en dominant talare. Börja med att titta brett så att du fångar de andras uppmärksamhet. Låt det synas i din blick att du är aktiv. Rikta sedan en skarp blick mot pratkvarnen och visa aktivt att du vill ge dig in i diskussionen.
  5. Pondus. När du väl fått ditt sagt; utstråla auktoritet genom att sitta lite tillbakalutad, bredbent och uttryck beslutsamhet med händerna: fingertopparna mot varandra.

Läs fler av Nina Buchaus tips här på hennes blogg!Bild på Nina Buchaus, retorikexpert

 

Text: Carola Ålstig