Nästa utvecklingssteg för molntjänster

Måns Nilsson

moln_660_409px

I dag använder åtta av tio större företag molntjänster – en andel som bara kommer öka.  – Molntjänsterna har i princip redan tagit över. Övergången har skett de senaste åren och molnet har blivit det självklara sättet att konsumera it-tjänster, säger Peter Wissinger, Head of New Growth på Tele2 Group.

Uttrycket molntjänster har bara några år på nacken, men fenomenet är inte helt nytt. Det har följt internets utveckling och egentligen bara fått ett nytt namn.

Enkla molntjänster oavsett klient

– Man började prata om molntjänster för 4-5 år sedan. Föregångaren till molnet är så kallade ”hostade tjänster”. Till exempel kunde ett företag ha sin mejlfunktion som en hostad tjänst. En riktigt molntjänst idag är optimerad för att levereras över nätet och enkelt kunna användas, oavsett vilken typ av klient användaren har, säger Peter Wissinger.

Enligt en rapport från Capgemini använder 81 procent av alla globala bolag med 10 000 anställda någon form av molntjänst. Den största orsaken till det är, menar Peter Wissinger, kostnaden.

Suddar ut gränserna mellan företag

– Fördelarna är uppenbara. Det är billigare, lösningarna är mer anpassade och som företag har man alltid tillgång till den senaste teknologin, utan att behöva köpa den. Molnet suddar ut gränserna mellan företag och ger små företag möjligheten att ha samma teknologi som företag med flera tusen anställda. Det är häftigt, säger han.

Vad är då nästa steg i utvecklingen?

– Nästa steg handlar om hur olika molntjänster enkelt kan relatera till varandra. Till exempel hur en mobil växel kan fungera med en annan tjänst. Varje tjänst kommer inte vara en isolerad ö utan istället kommer många tjänster att fungera ihop, säger Peter Wissinger.

 

Fakta: Molntjänster

Molntjänster driftas i enorma datacenter med delade resurser vilket gör att priset på tjänsterna kan hållas låga. Det ställs mycket höga krav på säkerhet. Världens största leverantör av molntjänster är företaget Amazon.

En stor fördel med molntjänster är att man enbart betalar för de tjänster eller den kapacitet man faktiskt använder. Molntjänster gör att man som företag flexibelt kan anpassa sin lösning i takt med att bolaget utvecklas och får ändrade behov.