iOS9: Nyheterna som många missat

Måns Nilsson
Bättre batteriprestanda är enligt Apple en av nyheterna iOS9.

Smartare sök och bättre Siri-funktioner är ett par av nyheterna i iOS9.

Förra veckan släppte Apple iOS 9, det nya operativsystemet för mobila enheter. Antagligen har du redan hunnit använda ett flertal nya funktioner, men några saker kanske du har missat:

Spotlightsök

Den inbyggda sökfunktionen har prioriterats och har nu möjlighet att även söka inuti tredjepartsappar. Det innebär att appar som Dropbox, Outlook eller Gmail som förvarar filer, bilder och annan information du vill komma åt nu blir sökbara.

Smartare wi-fi

Har du en gång klickat för att din enhet ska ansluta automatiskt till kända nätverk har du med största sannolikhet även upplevt hopplösheten i att plötsligt sitta fast i trötta gratisnätverk på flygplatser och i gallerior. Apple har nu infört en funktioner som gör att att nätverk som är långsammare än din 3/4G-uppkoppling automatiskt kopplas från. Underbart!

Bättre batteri med iOS9

iOS9 sägs ge bättre batteriprestanda. Om så verkligen är fallet vet vi inte än. Däremot finns en funktion som gör att din enhet kan hålla sig vid liv aningen längre. När ditt batteri börjar närma sig smärtgränsen frågar iOS om du vill fortsätta arbeta i elsäkert läge. Tackar du ja kommer operativsystmet sluta uppdatera appar och skippa animationer, allt för att du ska kunna använda telefonens huvudfunktioner ytterligare en stund.

Stoppa batteritjuven i tid

Nu kan du också se vilka program och funktioner som dränerar ditt batteri på kraft. Under inställningar finns en batteriikon. Klickar du på den visas en lista på de appar som drar batteri, även de som tar kraft genom bakgrundsaktiviteter.

Särskild plats för skärmdumpar

Du har säkert redan upptäckt att appen Bilder har en egen avdelning för självporträtt. Men under den ligger fliken Skärmavbilder. För oss som dumpar kartor, produktbilder och textstycken är det en lisa att slippa söka bland 500+ bilder. Snabbt, enkelt och effektivt.

 

 

Text: Måns Nilsson