Apple släpper (nog) en ny iPhone 6

Måns Nilsson

iphone_stor_660_409px

Lanseringsdatum för Apples nya iPhone är inte offentliggjort, men många tekniksajter rapporterar rykten om 9 september. Förmodligen är det inte fråga om en helt ny iPhone-modell – det är de flesta källor eniga om. Bara ett år efter att iPhone 6 och 6 Plus lanserades är det troligare att Apple släpper en uppgraderad S-version än en iPhone 7. S-uppgraderingar för tidigare modeller har inneburit nyheter som Siri, Touch ID, nya processorer och förbättrad kamera.

Snabbare processor

Enligt MacRumors förväntas iPhone 6s och 6s Plus ha en snabbare A9-processor och 2GB RAM. Dessutom ryktas det om 12-megapixelkamera och en extra mikrofon för att förbättra ljudkvaliteten. Apple Insider rapporterar om påståenden att Apples nya processorer ska vara uppemot 20-30 % snabbare än A8 och Samsungs senaste processorchip.

iPhone 6 med Force Touch?

En av de större nyheterna lär enligt Digital Trends vara Force Touch, en funktion som Apple Watch-bäraren redan är bekant med. Force Touch kan skilja på lätt beröring och hårt tryck, och ger alltså fler möjligheter att komma åt genvägar till olika funktioner och reglage. Funktionen Touch ID påstås vara förbättrad för att snabbare känna igen användarens fingeravtryck.

Bendgate är historia

MacRumors hänvisar till ett ”bekräftat påstående” att höljet på nya iPhone består av en ny aluminiumlegering som är starkare än den förra. Det skulle minska risken för att telefonen böjs (ett problem som några användare drabbades av med den första upplagan av iPhone 6, och som gav upphov till den så kallade #bendgate på Twitter). Förmodligen skulle den nya legeringen också göra telefonen något tjockare. I övrigt ryktas designen vara i princip densamma som på iPhone 6 och 6 Plus. En del bilder på nya, påstådda färger florerar, bland annat rosa.

Mus och trådlöst tangentbord

Appel Insider rapporterar om nya patentansökningar i USA, som indikerar att Apple planerar att släppa en ny mus och ett trådlöst tangentbord. Båda produkterna lär enligt Apple Insider vara utrustade med Bluetooth 4.2 och batteri som laddas via usb. Om dessa produkter ska släppas samtidigt som iPhone är oklart, men förmodligen sker det i samband med att nya iMacs presenteras.