Hjälp, semester! Så varvar du ner inför ledigheten

Måns Nilsson

Ah, semester… Eller: Hjälp, semester!! Veckorna före ledigheten är ofta hysteriska, och när första semesterdagen randas finns risk att du är ett nervvrak med mental härdsmälta. Men lugn. Vi berättar hur du förbereder dig, och din omgivning, på att du ska vara ledig – på riktigt. 

Jodå, det går att varva ner under semestern. Men det kräver lite förberedelser.

Jodå, det går att varva ner under semestern. Men det kräver lite förberedelser.

  • Lägg in paus-påminnelser i telefonen, två om dagen. Vila fem minuter: sitt stilla, andas lugnt och försök tysta tankarna. Då övar du dig på att varva ner.
  • Städa skrivbordet. Det känns inte vilsamt att lämna – eller komma tillbaka till – ett kaos av kom-ihåg-lappar och använda kaffemuggar.
  • Lista allt du ska hinna med innan semestern. Sortera sedan listan i ”måste”-punkter och ”om jag hinner”-punkter.
  • Det du inte hinner före semestern skriver du upp på din att-göra-efter-semestern-lista. Gör den inte för lång. Listan ska vara enkel, tydlig och konkret, och lätt att följa under de första dagarna när du kommer tillbaka med semestermosig hjärna.
  • Förbered kunder, klienter och leverantörer på att du ska vara borta. Meddela dem hur länge du har semester, och vem de ska vända sig till när du är borta. De flesta har förståelse för att man vill och behöver vara ledig under sin semester. Och du har rätt att vara ledig.
  • Lämna meddelanden på telefonsvararen och autosvar på mailen som berättar att du har semester och vilken dag du är tillbaka. Även om du smygkollar mail och telefon under ledigheten så vet du att ingen kan vänta sig att du ska återkomma förrän tidigast det datumet.
  • Det ”åter-från-semester”-datum du nämner för kunder och leverantörer – låt det vara en dag senare än det faktiskt är. Det ger dig en första arbetsdag som du kan ägna åt att komma in i jobbet, kolla igenom mailen och så vidare, utan förväntningar på att du ska svara på något eller ringa upp någon.
  • Vid sista arbetsdagens slut: Släpp allt. Jo, på riktigt. Nu har du förberett din ledighet, och det du inte hann med – ja, det står ju på din att-göra-efter-semestern-lista. Så det behöver du verkligen inte ha i huvudet nu.

Skön sommar!