Nu kommer Sonys tronföljare, Xperia Z3+

Måns Nilsson

Sony tillkännagav förra månaden att deras flaggskepp Xperia Z4 endast kommer att vara tillgänglig i Japan. Internationellt går den istället under namnet Xperia Z3+. Många menar också att Z3+ är vad namnet antyder – en evolution av familjen Z3. Men mer om det längre ner.

Xperi_Z3_stor
För trots att förra årets Sony Xperia Z3 blev väl mottagen av marknaden, så talade försäljningssiffrorna ett annat språk. Med Samsungs och Apples framsteg med S6, S6 Edge, iPhone 6 och iPhone 6 Plus, hamnade Z3 ändå i konkurrenternas skugga.
Så nu när detaljerna hos Z3+ har släppts, menar många att uppgraderingen inte är tillräcklig. Vissa anser att Sony var tvunget att göra en drastisk förbättring av sitt flaggskepp, men istället har det enligt dem endast skett en blygsam försköning.

Upprustad gamling?

Om det kan man tycka mycket. För även om Sonys nya skapelse går under namnet Xperia Z3+ har den förstås utvecklats till det bättre. Z3:ans 20.7 megapixelkamera återanvänds, då Sony istället väljer att fokusera på den helt nya ”Selfie-kameran” på 5 megapixlar (företrädaren skröt med endast 2 megapixlar).
Hårdvaran har fått sig en skjuts i form av Qualcomms arbetshäst, octa-core Snapdragon 810-processorn tillsammans med 3GB RAM. Även tjockleken har förminskats från 7,3 mm till 6,9 mm vilket ledde till att batteriet fick stryka på foten. Det nya har reducerats från 3100Ah till 2900mAh, vilket får en att hoppas att 810:ans fyra lågenergikärnor betyder att batteriförminskningen inte påverkar batteritiden. För även om Sony inte visat på några siffror så hänvisar de till ”upp till två dagars batteritid”.

Xperi_Z3_stor_II

Specifikationer

Vikt
144 gram
Mått
146.3 x 71.9 x 6.9 mm
Hårdvara & operativsystem
Google Android 5.0 (Lollipop), 64-bitars åttakärnig Qualcomm Snapdragon, 810-processor (fyra kärnor på 2,0 GHz + fyra kärnor på 1,5 GHz)
Display
5,2-tums IPS-display med full HD 1080p (1920 x 1080), sRGB 130 %, TRILUMINOS, ljusstyrka på 700 cd, X-Reality för mobilen
Kamera

1/2,3-tums 20,7 MP Exmor RS, ISO 12800 för fotografering/3200 för videoinspelning , inspelning och uppspelning av 4K-video, Steadyshot med Intelligent aktiv-läge
5 MP, Exmor R, 22 mm vidvinkel, Steadyshot med Intelligent aktiv-läge

Batteri
2 930 mAh
Samtalstid: upp till 17 timmar
Standby-tid: upp till 590 timmar
Speltid för musik: upp till 91 timmar
Videouppspelning: upp till 580 min

Hållbarhet
Vattenskyddad och dammtät (IP65 och IP68)

Nyfiken på vad vår expert tycker om mobilen? Klicka här.

Text: Fredrik Thunell Karlöf