Digitala valutor skapar nya affärer

Måns Nilsson

Vill du vara den som står i kassan med en ko? Hoppa på det digitala valutatåget!

En gång i tiden var det helt naturligt att köpa en ko i utbyte mot tre höns och en tupp, en gris eller lite foder. Skinnbitar, snäckor, guld, silver och papperslappar. Valutor har alltid sett olika ut, men om man med en viss vara kan byta till sig vad som helst, då är den varan ett slags pengar.

Digitala valutor öppnar nya möjligheter

Vi som lever i västvärlden idag har börjat vänja oss vid att ekonomiska transaktioner görs digitalt hos bankerna. Det många av oss ännu är omedvetna om är att en ny våg av helt digital valuta öppnar upp för värdeöverföringar på platser där pengar tidigare inte nått.

Med inspiration från Wired tar vi ett grepp kring nästa generations valutor: om hur internet och den mobila utvecklingen har drivit fram en utveckling som möjliggör bankärenden utan banker. Nya och friare form av valutor skapar ekonomiska flöden som raserar de sista barriärerna för global handel. På riktigt.

Digitala valutor bygger nya maktstrukturer #bitcoin #m-pesa Klicka för att Tweeta

…och nya maktstrukturer

Digital valuta skapar nya maktstrukturer. Det är inte nödvändigtvis längre de länder som traditionellt varit starkast i den globala ekonomin som har makten. Nu är det den nation eller de företag som kan erbjuda snabbast och säkrast datautbyte som vinner.

Digital valuta fungerar som en katalysator för alla möjliga sorters affärer: små, stora, lagliga och… inte så lagliga. Det skapar en helt ny våg av konkurrensområden. Du som driver eller investerar i affärer på något sätt gör bäst i att hoppa på det digitala valutatåget eller förbereda dig på att stå ensam kvar på perrongen.

De flesta har nog vid det här laget hört talas om Bitcoin. Det som kanske inte är lika känt är att det finns många fler, och alla har de sina nätverk där utbyteshandeln sker.

För vissa valutor är marknaden ett enstaka land, ett företag eller ett spel (lite svårt att kalla det valuta om det bara gäller i ett enstaka spel, men det fungerar på ungefär samma sätt).

Det alla valutor har gemensamt är att de alla förvandlas till digital data, ettor och nollor. Inte för att det egentligen är särskilt revolutionerande eftersom bankerna idag också mest flyttar omkring digital data. Nej, det som gör det intressant är att mjukvara dyker upp i form av smarta tjänster som använder datan. På så vis kan man till exempel bedriva en banktjänst utan att vara en bank.

Bitcoins - ser inte ut så här. Ser inte ut alls, då det är en av flera digitala valutor.

Bitcoins – ser inte ut så här.

Inga bankkonton – men mobiltelefoner

Här kommer anledningen till varför det här är intressant: 2,5 miljarder människor i världen har inga bankkonton. Men de har mobiltelefoner. Och därför har den kenyanska digitala valutan M-Pesa växt sig så pass stark att den står för en fjärdedel av landets ekonomiska flöde.

M:et i M-Pesa står för mobil. Pesa är swahili för pengar. M-Pesa är en digital valuta. Genom en mjukvara som man kan ladda ner i sin mobiltelefon kan M-Pesas utbytas bara med hjälp av telefonen. Inga bankkonton, kontanter eller kontokort behövs.

Safaricom (Kenyas största telecombolag) lanserade M-Pesa 2007. Den som är registrerad kan göra överföringar från person till person eller till någon av de tiotusentals affärer som accepterar den digitala valutan. Pengarna vilar i nätverket tills det tas ut genom telefonen, så även om man tappar telefonen så förlorar man inga pengar.

M-Pesa växer

Allt från affärer, barer och reseförsäkringar till djur som säljs på marknaden och andra oförutsägbara affärsmöjligheter har poppat upp tack vare de möjligheter som M-Pesa fört med sig. För att inte nämna alla transaktioner som görs från människor i städerna till släktingar ute på landet.

Framgångarna för M-Pesa har varit fenomenala. Nyligen lanserades statistik som visar att en fjärdedel av Kenyas ekonomi flödar genom M-Pesa, och nu följer fler länder och företag efter.

UK-baserade Vodafone har lanserat M-Pesa i andra afrikanska länder och i Indien samt delar av Östeuropa. Ecuador har nyligen annonserat att de är på väg att lansera en nationell digital valuta.  Nära 40 procent av ecuadorianerna har inte tillgång till ett bankkonto. Förhoppningen är att skapa samma säkerhet och enkelhet för dem som M-Pesa har inneburit för Kenyanerna.

Så påverkas bankerna

Frågan är nu hur detta kommer att påverka bankerna. Det vi vet säkert är att de kommer att behöva förändra sitt sätt att jobba och erbjuda nya tjänster som anpassas för de nya förutsättningarna. Vi som lever i västvärlden gör säkrast i att förbereda oss på en variation av möjligheter att tjäna, spendera och överföra pengar. Troligtvis kommer vi att lära oss att använda olika valutor på samma sätt som vi använder olika appar i våra mobiler, och bitcoins kommer att visa vägen då det är en valuta som redan börjat bli mer accepterad tack vare regleringar.

Skiftet har redan börjat. Bankväsendet som vi känner till det och definitionen av en modern bank kommer att förändras. Digitala valutor sätter allt i rullning. Var inte den som står i kassan med en ko.

I den här filmen kommenterar David Wolman, författare av ”The end of money” frågan om framtidens kontantfria samhälle och skiljer på digital valuta och alternativ valuta.

 

Text: Mona Wallin