Täckning och surfhastighet – här är faktorerna som påverkar

Måns Nilsson

Går det snabbt när din kollega surfar, men långsamt för dig? Saknar du täckning även där täckningskartorna säger att det ska funka? Tele2s täckningsexpert Björn Lindberg reder ut begreppen och förklarar vilka faktorer som kan påverka täckning och surfhastighet.

Björn Lindberg

Björn Lindberg

På många platser ska man enligt Tele2s täckningskartor ha täckning, men det fungerar ändå inte. Varför?

– Det kan bero på flera olika saker. Upplever du att du har dålig täckning inomhus kan det bero på allt från vilket material som finns i väggarna till vilka fönster huset har. Kartan visar täckning i tre nivåer: bastäckning, god täckning och mycket god täckning. Om täckningskartan visar bastäckning kan du sannolikt bara ringa och surfa utomhus. Mycket god täckning ska ge möjlighet att ringa och surfa både inomhus, utomhus och om du är i en bil till exempel, men det kan alltså variera från fall till fall och hus till hus. Våra kunder har möjligheten att testa sin täckning med våra produkter och lämna tillbaka om de inte är nöjda.

Har inte operatörerna något ansvar när till exempel trygghetslarm och andra viktiga funktioner inte fungerar?

– Vi ska säkerställa att våra nät är tillgängliga. Befinner man sig utanför täckningsområdet, som är definierat i upphandlingen, så kan vi tyvärr inte ta ansvar för att uppkopplingen fungerar. Sveriges kommuner är väldigt noga när de upphandlar operatörstjänster till sina trygghetslarm och det testas noggrant att vi kan leverera uppkoppling inom de områden som kommunerna prioriterat.

Varför prioriterar ni bara kunder i storstäderna när ni bygger era nät?

– Det stämmer inte riktigt. Våra satsningar på nätet görs över hela landet. I folktäta städer satsar vi på att bygga ut kapaciteten så att många ska kunna ringa och surfa snabbt samtidigt inom ett begränsat område. På landsbygden bygger vi ut yttäckningen så att våra kunder ska ha tillgång till våra nät oavsett var de befinner sig. Vi prioriterar absolut inte bara storstadskunder.

 

Täckning och surfhastighet påverkas av väggar och fönster Klicka för att Tweeta

Vad påverkar surfhastigheten?

– En mängd olika saker påverkar vilka hastigheter vi kommer upp i när vi surfar via smartphones. Bland annat hur många som delar på kapaciteten eftersom de befinner sig inom samma täckningscell, eller vilket frekvensband man är inne på. De höga frekvensbanden ger högst topphastigheter, men når inte lika långt. Sedan är det också så att ju närmare en basstation man befinner sig desto snabbare blir surfen. Och som sagt, din närmiljö spelar in. Tjocka väggar och moderna fönster kan hindra oss från snabb mobilsurf.

Vilken hastighet kan jag förvänta mig av ett 4G-abonnemang?

– Det beror lite på var du befinner dig. I en stad eller tätort har vi högre hastigheter, men eftersom vi alla delar på näten så påverkar vi varandra. Befinner sig många inom samma område så går hastigheten ner. Därför är det viktigt att vi förstärker kapaciteten på plats där vi vet att många ofta befinner sig samtidigt. Målet är att alla våra kunder när som helst ska kunna använda vårt nät till det de vill, om det nu är ringa, surfa eller streama.

När licenser för 4G-nät utfärdades, vad var kravet på nätutbyggnad då?

– Det fanns krav om att vi skulle bygga mobilt bredband i 800 MhZ-bandet till de privatkunder och företag som då inte kom över 1 Mbit i hastighet via sin vanliga uppkoppling. Detta håller vi på att slutföra just nu. Samtidigt har vi, som en av de stora operatörerna och nätägarna, ett större ansvar att ge svenska folket tillgång till bra och tillförlitlig mobil uppkoppling. Och det ansvaret tar vi genom våra storsatsningar på både yttäckning och de förstärkningar av nätkapaciteten som vi gör kontinuerligt.

En del företag hindras i sin verksamhet på grund av att deras mobila bredband inte fungerar. Hur jobbar ni för att hjälpa dem?

– De företag som hör av sig till oss och är missnöjda med sin täckning försöker vi naturligtvis att hjälpa. Ibland kan en extra antenn vara lösningen, annars kollar vi om företaget i fråga inom kort kan hjälpas av någon av de nätförbättringar vi ständigt jobbar med. Vi vill kunna erbjuda alla företagare ett bra nät och jag vill uppmana företag att höra av sig till oss om de tycker att täckningen är dålig.

Hur ser Tele2s närmaste planer ut när det kommer till nätförstärkningar?

– Vi fortsätter att bygga ut. Vi har nått 80 procent yttäckning. Målet är att nå 90 procent och vi har arbeten igång runt om i Sverige, från norr till söder. Samtidigt så jobbar vi ständigt med att öka kapaciteten i näten på de ställen där vi redan har täckning så att fler kan ringa, surfa och streama samtidigt.

 

The usual suspects – 4 saker som påverkar surf och täckning:

  • Tjocka väggar
  • Miljöfönster
  • Många användare inom samma täckningscell
  • Avståndet till basstationen