3 tips som gör dig till en bättre ledare

Måns Nilsson

leader_stor

Att vila och ta paus från jobbet ibland är viktigt. Faktiskt ännu viktigare för dig som är chef än för andra. Det skriver psykologen Ron Friedman i en artikel på Psychology Today. Lyhördhet, god kommunikation och ett stabilt psyke är grundpelarna i ett gott ledarskap, men dessa förmågor är också de som påverkas mest av utmattning och stress. Med andra ord: Sov ordentligt och släpp taget då och då, annars riskerar du att förlora dina viktigaste ledaregenskaper.

Lättare sagt än gjort? Absolut. Ju högre din befattning är, desto fler svåra beslut behöver du fatta, och desto större blir konsekvenserna. Dessutom påverkar ditt beteende och dina arbetsvanor kulturen på arbetsplatsen. Pressen detta skapar gör det förstås än svårare att slappna av. Men några små, enkla förändringar kan göra stor skillnad och hjälpa dig att varva ner. Tidningen Chef listar tre tips:

  1. Lämna mobilen i väskan eller i ett annat rum när du kommer hem på kvällen.
  2. Om du ändå prompt måste skriva ett mejl på kvällstid: lär dig att programmera mejlprogrammet så att det skickar dina mejl nästa morgon istället. På så vis kan du hindra att du och dina kollegor fastnar i ett mönster där man förväntas svara på mejl på kvällstid.
  3. Hitta på en aktivitet kvällstid som du slukas upp av. Du får nya tankar och distans som behövs för att få perspektiv. Att bli av med ett dåligt beteende kräver ofta att man hittar ett nytt, positivt beteende att ersätta det med.