Tänk till en gång extra när du surfar på öppna nät

Måns Nilsson

free_wifi_stor

Du har bestämt dig för att jobba utanför kontoret, och letar upp ett café som skyltar med att de har gratis Wi-fi för sina gäster. Namn och lösenord står på väggen, och du är uppkopplad snabbt och enkelt. Det du kanske inte vet, är att vem som helst nu kan se all din aktivitet på nätet.

Genom att koppla upp sig på ett trådlöst nätverk, ett wifi, så skickas information från din dator, till en router, och sedan vidare ut på nätet. Det är helt normalt och precis som det ska vara, men om det sitter någon annan på samma trådlösa nätverk som du, så kan den personen se allt som skickas mellan din dator och routern.

Att snoka på någon annan är inte längre något som bara hackers klarar av. Numera finns många verktyg som gör det lätt för vem som helst med grundläggande datorkunskaper att spionera i trådlösa nätverk. Därför är risken ännu större att någon spionerar för skojs skull.

Den sämsta formen av öppna trådlösa nätverk är de som inte har något lösenord aktiverat. Det innebär att all trafik skickas helt okrypterad i luften. Här är det extremt lätt att registrera kortuppgifter eller annan känslig information, det är att jämföra med att ropa ut känslig data på ett torg fullt av människor.

Något bättre är det om det finns ett lösenord, då krypteras trafiken åtminstone mot lösenordet. För folk som inte har tillgång till lösenordet blir det svårt att se din information, men är det ett café som bjuder på wifi finns det inget som hindrar en illvillig person att sätta sig med en kopp kaffe och koppla upp sig på samma nät.

Skydda ditt surfande

Det finns sätt som du kan skydda din data på, även ute på publika nät.

Fyra tips för att höja säkerheten när du surfar i öppna nät. #officelife #surf, #worklikeaboss Klicka för att Tweeta

1. Stäng av fildelning

Det kanske är praktiskt att dela ut sin hårddisk med familjemedlemmar eller arbetskollegor, men har du fildelning i din dator påslagen när du kopplar upp dig mot ett öppet nät kan vem som helst komma åt dina filer bara genom att kika på vilka andra datorer som finns i nätverket.

2. Slå på brandväggen

Det kan verka som en självklarhet för många, men en del slarvar nog. Ha alltid brandväggen i datorn påslagen, och se till att den är uppdaterad om det krävs. Både Windows och OS X har inbyggda brandväggar som är lätta att aktivera.

3. Se till att HTTPS är aktiverat

Ska du surfa till sidor som kräver någon sorts av personlig information av dig, se till att det sker med en säker uppkoppling. Det ser du lättast vid webbläsarens adressfält. Adressen ska inledas med https istället för endast http, notera skillnaden i slutet. Den säkra uppkopplingen har ett ”s” i slutet som står för ”secure”. Det innebär att trafiken mellan din dator och servern är krypterad, och att ingen annan kan se den.

4. Använd VPN

VPN står för Virtual Private Network. Det innebär att det sätts upp en krypterad uppkoppling mellan dit dator och en säker server, innan trafiken går vidare ut på nätet. All din trafik blir således oläslig för utomstående, även om du befinner dig i ett öppet, publikt nät. Det finns både gratistjänster och VPN-lösningar som kostar pengar. Vill man vara riktigt säker på att ha en stabil och säker tjänst bör man lägga några kronor på sin VPN-tjänst.

Ett annat hot mot ens säkerhet som blivit uppmärksammat på senare tid är falska öppna nät. Det innebär helt enkelt att någon sätter upp en router på en publik plats och döper nätverket till ”Free wifi” eller liknande. Personen som administrerar routern kan sedan enkelt se all data som strömmar genom routern. Se till att det nätverk du ansluter till är ett riktigt sådant.

Överväg också att inte göra dina absolut, mest hemliga ärenden i publika miljöer. Vill någon dig illa går det aldrig att vara skyddad helt och hållet. Folks ögon och öron kan enkelt bli extra stora när de ser något intressant på din skärm.

https://www.wedgies.com/question/54ef6a89d0a17e0f00001d94