4G/LTE för M2M låter prylarna prata snabbare

Måns Nilsson

internet_of_m2m_big

Det talas varmt och intensivt om The Internet of Things. Utan att vara ett orakel kan man med trygghet förutspå en stor framtid för uppkopplade prylar, och dagarna när vi lyfte på ögonbrynen för saker med internet i sig är redan förbi. Men för att det ska fungera så behöver prylarna kunna kommunicera med varandra, och precis som med mobiltelefoni så behöver kommunikationen vara trådlös.

Det är här Maskin-till-Maskin (M2M) kommer in i bilden. M2M är alltså teknik som gör att prylar kan kommunicera med varandra. IP-baserad kommunikation mellan fysiska saker, kort sagt tekniken som gör verklighet av The Internet of Things (IoT).

4G är det nya snabba

Den allra senaste tekniken inom detta är att skicka trafiken över 4G. Det ger snabbare hastigheter och kortare svarstider och gör att hela grejen med M2M och IoT fungerar bättre mobilt. En snabb mobil lösning öppnar upp för många nya tillämpningsområden som kräver högre hastigheter, exempelvis kameraövervakning med HD-streaming, infotainmentsystem i bilar och uppkopplade reklamskyltar.

Rami Avidan, kommersiell direktör på Tele2 M2M Global Solutions, konstaterar:  ”Vi kommer nu att kunna utnyttja den överlägsna nätteknologin för nya spännande typer att tillämpningar, både på Tele2s egna marknader samt tillsammans med roaming-partners.”

Fördelarna med 4G/LTE

Högre hastigheter – upp till 50 Mbit/sekund
Stabilare datauppkoppling
Kortare svarstider i jämförelse med 2G/3G, vilket medger användning för snabbrörliga enheter, strömmande tjänster samt multicasting
En framtidssäkrad teknologi
Bättre täckning genom tillgång till mer spektrum