Crowdlending det nya crowdfunding

Måns Nilsson
Är crowdlending det nya #crowdfunding? Klicka för att Tweeta

Fenomenet crowdfunding växer snabbt, och nu börjar nya former poppa upp. Crowdfunding går ut på att via en internetbaserad plattform (till exempel Fundedbyme eller Kickstarter) ta hjälp av privatpersoner för att finansiera en ny företagsidé. Det vanliga är att finansiärerna får någon slags belöning på sikt, till exempel en färdig produkt. Equity crowdfunding fungerar istället så att investerarna blir delägare, och crowdlending innebär helt enkelt att pengarna lånas och ska betalas tillbaka. Helst med ränta.

cf_660_409px

Testa idén

Överlag är crowdfunding ett smart sätt att inte bara få in pengar till sitt projekt, utan även testa om idén håller. Många intresserade finansiärer = allmänt stort intresse för produkten eller tjänsten. Många använder till och med crowdfunding i rent marknadsföringssyfte, utan att egentligen behöva pengarna.

En annan stor fördel är att du får ett antal ambassadörer för din grej. Den som investerat pengar i en pryl eller tjänst vill förstås att den ska lyckas, och kommer troligtvis att engagera sig genom att sprida idén.

Tänk på:

What’s in it for them? Investerarna alltså. Var så generös du kan med belöningar till investerarna, så är det större chans att folk vill bidra.

Sätt ett rimligt mål. Bestäm hur mycket du vill samla in, och var sedan tydlig med vad det är som ska finansieras. Även om du har en bra idé så kan den falla på att du saknar en konkret affärsplan.

https://www.wedgies.com/question/54af9aaaf6a2550200004514